Lukijalta:  Hurja hinnan nousu Kailas-talossa on pelottelua

Kimmo Huvinen Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja

Kauko Kekkonen ja Jorma Peltonen kertovat (Itä-Häme 7.8.) että arvonlisäveron jälkeen Kailas-talon hinta on 25 miljoonaa euroa ja epäilevät hinnan nousevan jopa 50 miljoonaan asti.

Lisäksi Kekkosen ja Peltosen mukaan valtuusto puhuu, ettei yhtään koulua ole päätetty sulkea, vanhentuneista oppilasennusteista ja mammuttikoulusta.

Ensinnäkin kaupunki ei maksa arvonlisäveroa, tai tarkemmin ottaen – jos olen oikein käsittänyt – niin maksaa, mutta se hyvitetään takautuvasti takaisin, jonka vuoksi hinnat ovat suoraan ilman alv.

Kailas-talon hinnan kaksinkertaistuminen on mielestäni todella kaukaa haettua pelottelua. Olisi Kekkosen ollut hyvä kuunnella kun tekninen johtaja Harri Kuivalainen esitteli hankesuunnitelman. Siinä oli kyllä hyvin perusteltu kulut. Toki lopulliset hinnat määräytyy käsittääkseni tarjouskilpailussa.

Koulujen sulkemisesta sellainen huomio, että valtuusto on tehnyt jo päätöksen Lusin koulun sulkemisesta. Muiden koulujen osalta ei lopettamispäätöksiä ole tehty, mutta varsin selväähän on, että mikäli oppilasmäärä jatkaa laskuaan ennustetusti, eikä oppilasmäärä ole riittävä koulussa, niin sulkemispäätöksiä joudutaan tekemään.

Vanhentuneisiin oppilasennusteisiin vetoaminen ei myöskään pidä suoraan paikkaansa, sillä Kailas-talo on mitoitettu sen kokoiselle lapsimäärälle kuin mitä siihen on sen valmistuttua menossa.

Kailas-talon kokoinen koulu tarvitsee käsittääkseni joka tapauksessa noin 700 neliön salin.

Oppilasmäärä vähenee sitten tulevina vuosina, jolloin muodostuu tätä "tyhjää tilaa".

Puheet mammuttikoulusta on myös vahvasti liioiteltuja, sillä ympäri Suomen löytyy paljon suurempiakin kouluja. Huumeiden levittelyä alakoululla ei toivottavasti esiinny, en tiedä onko Kekkosella jotain tietoja alakoulujen huumeongelmista?

Ja koulukiusaaminen pitää pyrkiä saamaan 0-tasolle joka paikassa, henkilökunnan Nepsy-koulutus ja erityisopettajat toivottavasti tuo normaalikäytäntöjen päälle lisäapua.

Salipula on Heinolassa ilmeinen. Kailas-talon kokoinen koulu tarvitsee käsittääkseni joka tapauksessa noin 700 neliön salin.

Voisi kuvitella, että kun salia joka tapauksessa tehdään, niin sen kasvattaminen samassa yhteydessä olisi kustannustehokkaampaa.

Lisäksi on huomioitavaa, että normaalikokoiseen saliin ei ole saatavissa mitään ulkopuolisia avustuksia, mutta kun tehdään isompi on hankkeeseen mahdollista hakea valtion avustusta.

Olikohan niin, että lukion saliin saatiin avustusta 750 000 euroa? Joka tapauksessa tällä salihankkeella saataisiin kaikkien käyttäjien tarpeet täytettyä hamaan tulevaisuuteen, eikä salin koosta saatava säästö ehkä kuitenkaan ole kovin merkittävä.

Keskustelu