Lukijalta: Nyt punnitaan parhaat pikkukaupungit

Sanna Karppinen

Korona-pandemia herätti arvostamaan luontoa, tilaa ja väljyyttä. Pientaloasuminen ja kesämökkeily ovat nousseet kiinnostavammiksi kuin vuosikausiin.

Etätyösuositusten myötä totesi, että ei ole välttämätöntä asua työpaikan vieressä tiheästi ja kalliisti. Lähes kolmasosa suomalaisista tekee jo etätöitä ja puolet niistä, jotka eivät tee, haluaisivat.

Heinola on puitteidensa ja sijaintinsa puolesta yksi parhaista vaihtoehdoista elää laadukkaammin, edullisemmin ja viihtyisämmin.

Meillä on tasokkaat ja helposti saavutettavat palvelut, edulliset asumiskulut, loistavat liikuntamahdollisuudet, sekä turvallinen ympäristö, jossa esimerkiksi lapset voivat kulkea harrastuksiinsa itsenäisesti.

Pelipaikka olisi täydellinen, mikäli meillä olisi junayhteys pääkaupunkiin ja lapsille koulupalvelut kunnossa. Molempien eteen on tehtävä töitä hartiavoimin.

Kailaan koulun rakentamista jarruttavien joukko on kovaääninen. Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, mutta heinolalaiset ovat näiden perusteella nyt olleet huolissaan hankkeen etenemisestä. Kirjoituksia ja virheellistä tietoa on ollut paljon, eikä niihin ole aina asioiden jatkuvan toiston vuoksi viitsitty laatia vastineita.

Pelipaikka olisi täydellinen, mikäli meillä olisi junayhteys pääkaupunkiin ja lapsille koulupalvelut kunnossa.

Kailas-talosta on äänestetty useita kertoja ja todettu, että suurin osa päättäjistä ymmärtää koulujen olevan lähipalvelu ja että niitä kannattaa rakentaa sinne, missä perheet asuvat.

Ymmärretään, että opetus – eritysryhmineen, alkuluokkineen jne. - on paljon muutakin kuin rakennus. Hyviä kouluja ei meillä myöskään olisi ilman erinomaisia opettajiamme.

On selvää, että heidän työskentelyolosuhteensa tulee olla kunnossa.

Kailas-talon koulu rakennetaan alueen sadoille lapsille, jotka ovat nyt väistössä ja parakeissa. Suomen mittakaavassa se ei ole iso koulu.

Mega- tai mammuttikoulua siitä ei saa millään, ellei sitten joku nouse kuolleista sitä tekemään. Kailas ei ole syy lapsimäärän vähenemiseen toisaalla.

Asioiden vetkuttelu vuosikausia on sen sijaan vaikuttanut lapsimäärään Heinolassa.

Ne, jotka lähtivät Sempan koululta väistöön tokaluokkalaisina, pääsevät tänä kesänä ripille. Kaikki nämä vuodet keskustan lapset ovat vaihtaneet väistöpaikkaa jatkuvasti.

Äänessä ovat olleet lähinnä muutama yksittäinen valtuutettu sekä joitain päätöksenteon tai Heinolan ulkopuolella olevia henkilöitä.

Esimerkiksi eniten äänessä olleita kristillisdemokraatteja on 43:sta valtuutetusta vain 3.

Kirjoitukset ovat sisältäneet väärää tietoa kustannuksista tai koulun koosta – useista oikaisuista huolimatta.

Koulujarruttelijat (mm. Sinilähde, Kailas) eivät ole kiinnostuneet asiantuntijoiden, opettajien, lasten tai perheiden vastakkaisesta mielipiteestä, vaan perustavat ajatuksensa muihin asioihin.

Joskus perusteina on käytetty mm. omia yli 50-60 vuoden takaisia kokemuksia.

Yleisesti heinolalaisilla ja Heinolan päättäjillä on kuitenkin hyvä käsitys nykyajan vaatimuksista ja haasteista sekä hyvä tahto pohtia asioita kaupungin tulevaisuuden, opetuksen, lasten ja perheiden kannalta.

Juuri nyt on tärkeä hetki. Väkivahvana pidetty kaupungistumisen trendi, joka on imenyt ihmiset Helsinkiin, Turkuun tai Tampereelle, on yllättäen murtunut.

Yli 40 prosenttia suomalaisista pitää mahdollisena tai haluttavana muuttoa maalle, jolla tarkoitetaan tänä päivänä pieniä kaupunkeja ja kuntia.

Muutos ei ole niin voimakasta, että virta riittäisi kaikkiin Suomen pikkukaupunkeihin, mutta parhailla sijainneilla, ympäristöllä ja palveluilla varustetuille on avautunut aito tilaisuus.

Miten kauan tämä ikkuna on auki – emme tiedä. Heinolalla on loistavat edellytykset, mutta onnistuminen vaatii positiivista ja eteenpäin katsovaa ajattelua, asiaperusteista ja ripeää päätöksentekoa sekä panostuksia viestintään ja markkinointiin.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen II vpj, (PaHe)

Keskustelu