Mielipide: Aina löytyy itselle sopivia laskelmia

Raili Hildén29kunnallisneuvos29kaupunginhallituksen jäsen (sd.)

Torstain 20.8. Itä-Häme-lehdessä oli kokoomuksen johtoportaan kirjoitus Hopeasilta II:n korvaamisesta yksityistämällä ja siirtämällä oma kaupungin henkilöstö yksityisen palvelukseen. Perusteena oli vanha kilpailutettu palvelusetelin hinta ja ideologia, kuten siinä tunnustettiinkin.

Todellisen hinnanhan saa selville vasta, kun nämä uudet toimijat ovat antaneet tarjouksen. Muutoinhan hinta on arvio, kuten kouluprojekteissammekin, ja harvoin niissä hinta on tarjouksen jälkeen ollut sama tai pienempi.

Hopeasillan ja palvelusetelin hinnan vertailukin on erikoinen. Kaupunki on maksanut nykyisessä Hopeasillassa vuonna 2017 sen 95,10 euroa päivässä asukkaasta, jos kirjoittajien hinta on oikea. Kaupunki antaa 96 euron suuruisen palvelusetelin asukkaalle.

Tässä tapauksessa kaupungilta kuluu 0,90 euroa enemmän päivää kohti, vaikka ei otettaisi huomioon asukkaan tuloja. Eli ei oteta huomioon sitä, että pienituloiselle joudutaan maksamaan myös erotus.

Sehän joudutaan tekemään joka tapauksessa, oli kyseessä oma tai palvelusetelipaikka, jos asukkaan rahat eivät riitä. Lisäksi vertailussa ei ollut otettu huomioon erilaisia lisämaksuja, joita yksityisessä hoivakodissa on vielä enemmän kuin kunnallisessa. Esimerkkinä varpaankynsien leikkauksen hinta ja niin edelleen.

Kirjoituksessa ei ollut otettu huomioon sitäkään, että kaikki eivät halua nykyisinkään palveluseteliä ja siitä huolimatta heille pitää olla paikka. Tosin yksi torstain kirjoituksen allekirjoittajista sanoi, että sitten ihminen on ilman paikkaa, jos ei hyväksy palveluseteliä, kun tästä keskustelimme.

Firmat tarjoavat halvalla saadakseen kunnan ostamaan itseltään. Sitten siellä alkaa miettiminen, miten hinnalla tulos edes nollille.

Kovasti mainostetaan myös kaupunkilaisten valinnanvapautta. Olen käsittänyt, että hyvin monessa paikkahakemuksessa on ykkösenä Hopeasilta, eli kaupungin omaan hoivakotiin luotetaan. Jos ulkoistamme kaikki paikat, ei tätä mahdollisuutta asukkaille tarjota ollenkaan.

Tähän saakka on ollut suositeltava suhde, että puolet paikoista on omaa ja puolet yksityistä. Näin pystytään tarkkailemaan sekä laatua että hintaa.

Vaikka tämä Hopeasilta II rakennetaan, sinne mahtuu vain 60 paikkaa ja Mäntylässä on noin 80 asukasta. Siitä jää jo palvelusetelille noin 20. Lisäksi koko ajan väki ikääntyy, joten paikkatarve kasvaa.

Näin toimienkin Heinolassa suhde muuttuu niin, että yksityisiä paikkoja on yli puolet, ja tänne voi joku yksityinen rakentaa oman paikan näiden palveluseteleiden varaan.

Minua huolestuttaa kokoomuksen (onneksi vain osan) kolkko suhtautuminen. Kirjoituksessa puhutaan vain euroista, ei vanhusten hoidon laadusta, ei valinnan mahdollisuudesta kaupungin oman ja yksityisen välillä.

Kun yksityisistä hoitokodeista on tullut valituksia hoidon laadusta, ovat ne puolustautuneet sillä, että kunnat kilpailuttavat paikat ja palvelusetelit ja valitsevat halvimman. Monessa muussakin tapauksessa on todettu, että halvin ei aina ole paras.

Firmat tarjoavat halvalla saadakseen kunnan ostamaan itseltään. Sitten siellä alkaakin miettiminen, miten saadaan kilpailutetulla hinnalla tulos edes nollille ja siitä voitolle niin, että osakkeenomistajat ovat tyytyväisiä. Aika mahdoton yhtälö, eli joko voittoa ei tule tai hoidon laatu kärsii.

Hoitoala on palveluvaltainen ja palkkakulut ovat sen suurimmat kulut. Pienemmillä palkoilla voi vähän aikaa toimia, mutta kilpailu hoitajista on kovaa, joten sekään ei pitkään auta, ja silloin aletaan toimia vajaalla miehityksellä.

Toivon, että valtuutetut eivät muuta jo pitkälle valmisteltua kilpailutettua Hopeasilta II:a kirjoittajien yksityistämisvaihtoehdoksi. Asiaa on valmisteltu pitkään ja pitkälle ja kustannuksiakin on kertynyt. Sitä paitsi antaisihan se kaupungista oudon kuvan, jos järjestämme tarjouskilpailun ja sitten ilmoitamme, että kiitos vaan, se olikin leikkiä.

Kommentoi