Lukijalta: Rantarata itään kurjistaisi Lahden ja Heinolan.

Arto Seppälä Kirjoittaja on kunnallisneuvos Mikkelin kaupungin hallituksen pj (sd).

Itäiseen Suomeen on esitetty kolmea vaihtoehtoista ratayhteyttä, joista kaksi kulkisi Porvoon kautta sivuuttaen Lahden.

Miksi Lahti ja Heinola ovat olleet aivan hiljaa tästä Porvoo-Kouvola ratayhteydestä? Tämä yhteys muuttaa koko Lahden seutukuntaa rataverkon varrella.

Toivon, että Lahden ja Heinolan seutukunnat alkaisivat ajaa voimakkaammin ns. HELMI-rataa (Lahti-Heinola-Mikkeli). Lahden oikoradasta on jo saatu hyötyä ja tämä tukisi jatkomahdollisuuksia Heinolaan ja Mikkeliin.

Tällöin koko Itä-Suomi linjalla Mikkeli-Kuopio-Kajaani saisi merkittävän elinvoimasysäyksen, joka on jo nähtävissä Lahdessa, oikoradan Kerava-Lahti väylällä.

Heinola ja Mikkeli tarvitsevat vahvaa tukea tässä tulevaisuuden ratahankkeessa.

On todettava myös, ettei Heinolan ja Mikkelin kaupunkien seutukuntien elinvoima lisäänny millään mittarilla Itäradan Porvoo- Kouvola välisellä osuudella.

Porvoo-Kouvola yhteys on hyötysuhteella mitattuna erittäin kallis hanke. Hanke ei vahvista tasapuolista yhteiskunnallista elinvoiman vahvistamista Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Kainuun maakunnissa.

Itäradan Porvoo-Kouvola hanke ei ole valtiontalouden näkökulmasta millään mittareilla järkevää. Keskeisin ratayhteys, oikorata Kerava-Lahti, rakennettiin yhteiskunnan rahoituksella, eikä sen yhteyttä saa heikentää uudella rinnakkaisväylällä. Yhteiskunnalla ei ole varaa missään nimessä rakentaa rinnakkaista ratayhteyttä ja siten muuttaa sen nykyistä toimivaa yhteyttä.

Porvoo-Kouvola ratayhteys muuttaisi Kerava-Lahti väylän paikallisliikenteen yhteydeksi.

Emme saa mitätöidä aikaisempia investointeja.

Olemmeko valtiona niin paljon köyhtyneet, että jo suunnittelukustannuksiin haetaan useiden kymmenien miljoonien eurojen tukia kunnilta? Lisäksi Itäradan Porvoo-Kouvola hankkeen pääomittamisessa haetaan kuntien sitoumusta puuttuviin suunnittelukustannuksiin!

Nyt on keksitty ikiliikkuja ratayhteyden suunnitteluun ja varmaan myös rakentamiseen. En voinut missään nimessä hyväksyä tätä hanketta Mikkelin kaupunginhallituksen käsittelyssä.

Keskustelu