Mielipide: Suojaudutaan koronalta

Kirsi Timonen, Juha Saarenpää, Pirjo Manninen

Päijät-Hämeen alueella on todettu useita koronatapauksia viime aikoina. Joukkoaltistumisia on tullut erityisesti tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä samoissa tiloissa.

Erityinen tartuntariski on ahtaissa sisätiloissa, joissa turvavälejä ei pysty noudattamaan. Sairaus tarttuu helpoiten koronatartunnan saaneen yskiessä tai aivastaessa, mutta pisaroita lentää myös puhuessa tai laulaessa. Oireetonkin voi tartuttaa.

Nyt on erityisen tärkeää noudattaa turvavälejä ja huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta. Myös suositus kasvomaskin käytöstä on voimassa Päijät-Hämeen alueella.

Myös terveiden ihmisten on tärkeää vähentää lähikontakteja, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä. Jo pienissäkin flunssaoireissa on tarpeen hakeutua koronatestiin joko soittamalla 116117 tai tekemällä Omaolo.fi -palvelussa koronainfektion oirearvio. Omaolon kautta voi helposti varata sähköisesti ajan Drive-in testiin. Jokaisen kannattaa ladata Koronavilkku-sovellus omaan puhelimeen, jolloin saa tiedon mahdollisesta altistuksesta silloinkin, kun altistustieto ei muuten tule esiin.

Sairaus on edelleen vaarallinen riskiryhmiin kuuluville eli vaikeita perussairauksia sairastaville ja ikääntyneille. Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme!

Timonen on johtava ylilääkäri, Saarenpää tartuntatautilääkäri ja Manninen sosiaali- ja terveysjohtaja Heinolassa.

Kommentoi