Mielipide: Mäntyharjun tapainen virhe voitaisiin vielä välttää Heinolassa

Kauko Kekkonen

Useat ihmiset neuvovat tähän tapaan: puhu ja kirjoita niin kuin oikeaksi ymmärrät, toiset siitä ihastuvat, toiset vihastuvat, muuta et kuitenkaan voi tehdä.

Kiitän kaikkia niitä, jotka ovat tukeneet allekirjoittanutta eri tavoin, Itä-Hämeen 10.8. kirjoitus mukaan lukien. Pahoittelut kaikille, jotka ovat kannanotoistani mielensä pahoittaneet.

Kiitos myös valtuutettu Heimo Riutalle (sd.), joka kirjoituksessaan (IH 12.9) arvioi allekirjoittaneen ”kunnioittavasti” umpipopulistiksi. Kiekko osui siis maalin, hyvä. Toiset puhuvat älähtämisestä, kun kalikka osuu. Meillä on Heimo Riutan kanssa ollut hyvä yhteistyö monessa asiassa, mutta nyt asiat riitelevät kouluverkkoratkaisuissa.

Riutta toteaa, että kirjoitukseni toi mainehaittaa. Tämä pitänee paikkansa. Kun paljastaa ohijohtamista, tulee mainehaittaa, mutta kenelle? Riutta kertoo lisäksi, että minulla olisi jäänyt sama levy päälle. Olen kuitenkin kouluverkkopäätöksiin esittänyt hyvin monia erilaisia ratkaisuja, niin kuin on tehnyt moni muukin.

Viimeisin ratkaisumalli oli kaupunginjohtaja Jari Parkkoselta, jota puolustin. Vallan kahvassa olevilla on kuitenkin jatkuvasti sama hokema, kuokka maahan ja töihin, eikä anneta piiruakaan periksi, vaikka oppilasluku ja asukasmäärä on rajusti alentunut. Myös populistiksi leimaaminen on helppo tapa mitätöidä toisen asiallinenkin esitys.

Kun puolustimme Heimo Riutan kanssa molemmat Kanervalan jatkamista, sanomalehti nimitteli Kanervalan puolustajia populisteiksi. Olemmekohan siis molemmat niitä umpipopulisteja?

Mäntyharjulla keskeytettiin koulun laajennus, kun vasta rakennusvaiheessa huomattiin, ettei oppilaita riitä kaikkiin kouluihin.

Kuntalaiset eivät ymmärrä sellaista demokratiaa, että Riutan puoluetoveri, joka on myös lautakunnan puheenjohtaja, ajaa toimillaan Kirkonkylän koulua alas, vaikka itse asuu tuossa kylässä. Sehän on sama kuin ajaisi koulua Lahteen, vaikka asuisi Heinolassa. Valta ilman aitoa vastuuta kaikista kuntalaisista ei ole hyvää demokratiaa.

Demokraattisesti voidaan kyllä päättää, että rakennetaan yksi suuri koulu ja lakkautetaan viisi ja otetaan näihin operaatioihin velkaa kymmeniä miljoonia niiden maksettavaksi, joita sanotaan autettavan. Tällaista demokratiaa on kuitenkin lupa kritisoida, koska parempiakin ratkaisuja olisi. Eikä meillä Heinolassa mene liian hyvin. Asukasluku on alentunut tuhansilla ja velka lisääntymässä yli sataan miljoonaan jo vuonna 2021. Eikö siitäkään saisi huolestua?

Enemmistö voi siis tehdä huonojakin päätöksiä. Näin kävi esimerkiksi äänestysaluepäätöksessä. Hallitus oli yksimielisesti päättänyt vähemmän viisaan aluejaon. Esitin valtuustossa asian palauttamista uuteen valmisteluun ja sain siihen Heimo Riutan ja valtuuston enemmistön tuen. Uusissa valmisteluissa asia korjattiin.

Annan vielä viiden pisteen vihjeen. Mäntyharjulla keskeytettiin koulun laajennus, kun vasta rakennusvaiheessa huomattiin, ettei oppilaita riitä kaikkiin kouluihin. Olen tämän varmistanut kahdesti SDP:n valtuutetulta. Mäntyharjun tapainen virhe voitaisiin vieläkin Heinolassa välttää.

Kaikesta huolimatta itselläni on kiitollinen mieli. Se ei tule onnistumisista valtuutettuna, eivätkä sitä himmennä epäonnistumiset valtuutettuna. Kiitollinen mieli tulee voitosta, jota sunnuntaisin monet kokoontuvat ylistäen laulamaan.

Moikataan kun tavataan, annetaan asioiden riidellä.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja Päijät-Hämeen maakuntavaltuutettu (kd.) Heinolasta.

Kommentoi