Mielipide: En ole hallitus, mutta voin vilkaista

Lauri Kotilainen

Anne Joutsijärvi esitti Itä-Hämeessä (24.9.) hallitukselle kysymyksiä. Vastaan tässä osaan niistä julkisesti saatavilla olevan tiedon pohjalta.

Valtiovarainministeriön hetu-uudistustyöryhmä muodostettiin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaudella vuonna 2017. Ehdotetun uudistuksen keskiössä ovat viranomaisten nykyiset ja tulevat tarpeet henkilötunnusjärjestelmälle. Uudistuksessa tunnuksesta poistuisivat kaikki yksilötiedot. Nykymuotoisesta hetusta sukupuolitietoa käytetään harvoin ja ikätietoa usein.

Muutoksen kustannukset tulevat siis liittymään pääasiassa ikätiedon poistumiseen. Muutosta voi toki vastustaa kustannussyistä, mutta kustannuksista ei ole aihetta syyttää sukupuolineutraaliutta.

Seksuaalivähemmistöjen osalta Suomessakin aletaan jo hiljalleen hyväksyä tarve yhdenvertaiselle kohtelulle, joten nyt konservatiivien moraalipaniikin kohteeksi ovat joutuneet sukupuolivähemmistöt. Translakiuudistuksessa on alaikäisten osalta kyse mahdollisuudesta juridisen sukupuolen korjaamiseen.

Alaikäisilläkin on oma identiteettinsä, jonka he tuntevat parhaiten itse. Vaikka asiasta olisi eri mieltä, juridisen merkinnän korjaaminen ei tee vahinkoa kenellekään.

Ihmisoikeuksilla tarkoitetaan kansainvälisillä sopimuksilla vahvistettuja, kaikkia koskevia vähimmäisoikeuksia. Niihin kuuluvat muiden muassa oikeus elämään, terveyteen ja ajatuksen- sekä sananvapauteen. Viimeksi mainitun nojalla kuka tahansa meistä saa tuoda ilmi myös tietämättömyytensä.

Kukaan ei kuitenkaan ole viemässä keneltäkään oikeutta omaan sukupuoleensa.

Aiheesta olisi väärinkäsityksiä oikaistavaksi enemmän kuin palstatila antaa myöten. Kukaan ei kuitenkaan ole viemässä keneltäkään oikeutta omaan sukupuoleensa. Miehet ja naiset jotka kokevat sopivansa kaksijakoiseen sukupuolen määritelmään voivat huoletta jatkaa elämää omana itsenään. Jatkossa sama oikeus koskee toivottavasti muitakin.

Kirjoittaja on yrittäjä Heinolasta.

Kommentoi