Mielipide: City-maalaisuutta kehitettävä ympäristöä kunnioittaen

Tuuli Orasmaa

Maaseutu- ja kaupunkielämää yhdistelevästä city-maalaisuudesta kirjoitettiin inspiroivasti Itä-Hämeessä 29.9.2020. City-maalaisuudessa on toisaalta ympäristöjalanjäljen kasvamisen riski ja toisaalta erinomainen tilaisuus kehittää niin sanottua jakamistaloutta ja muita ekologisia elämäntapoja tukevia palveluja.

Suomalaisten hiilijalanjäljen täytyy pienentyä huikaisevat 70 prosenttia, jos haluamme päästä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin, kertoo Ilmastopaneelin uusin raportti.

Suurin osa päästöistämme syntyy asumisesta ja liikenteestä, eikä city-maalaisuus saisi johtaa näiden päästöjen tuplaamiseen. Kaksi kotia, kahdet päästöt? Ei välttämättä.

City-maalaisprojektissa on syytä keskittyä muun muassa yhteisomistuksen ja -asumisen muotoihin, autojen jakamispalveluihin, ekologiseen rakentamiseen ja muihin keinoihin vähentää ympäristökuormaa.

Myös vanhempieni kotitilalla Heinolan kirkonkylällä on pohdittu, sopisiko tila jonkinlaisen ekologisen yhteisöasumisen tukikohdaksi. Moni on asiasta kiinnostunut sillä ehdolla, että elämä kirkonkylällä ei vaadi auton hankintaa ja että Helsinkiin pääsisi myös sutjakasti junalla.

Toivommekin yhteistyötä kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa niin, että city-maalaisuus onnistuisi myös ympäristöä kunnioittaen.

Kaksi kotia, kahdet päästöt? Ei välttämättä.

Keskustelu