Mielipide: Muuttaminen on iso asia, ja se pitää pohjustaa huolella – Heinola voisi tarjota asunnonvuokrausta, jotta ihmiset voisivat koeasua

Marita Engberg

Heinola houkuttelee uusia asukkaita. Täällä on käynnistetty muuttokummitoiminta. Kaikki ponnistelut uusien asukkaiden saamiseksi on valjastettu.

Eihän siinä mitään. Heinolassa on paljon hyvää ja kaunista, mitä esitellä. Palvelut pelaavat. Lähes kaikkea, mitä ihminen tarvitsee elääkseen, löytyy kävelyetäisyydeltä. Luonto on kaunis ja vesistö upeaa. Kaupunkikuvaa kaunistavat lisäksi lukuisat sillat sekä hieno kaupunkipuisto.

Olen asunut Heinolassa kuusi vuotta, joten voin yhtyä kehuun Heinolan kaupungin puolesta. Kuitenkin minun täytyy laittaa lusikkani tähän soppaan, sillä kaipaus entiseen kotikaupunkiini Helsinkiin alkoi käydä ylivoimaiseksi.

Onnekseni sain sieltä viime kesällä hankittua asunnon. Nyt kuljen autolla näiden kahden kaupungin välillä. Vielä en voi sanoa, kumpi on kotini, olenhan sellainen juureton ihminen, siirtolaisten jälkeläinen, etten löydä kiinteää asuinpaikkaa helpolla. Helsinki on ollut kuitenkin kotini 50 vuoden ajan.

Muuttaminen on valtavan iso asia ja se pitää pohjustaa huolella. Heinola voisi tarjota asunnon vuokrausta halukkaille. Ihmiset voisivat koeasua jonkin aikaa tällä ja arvioida sitten lopullista muuttoa.

Ikäihmiset arvostavat rauhaa ja kaunista asuinympäristöä sekä palveluita. Noin 35 prosenttia Heinolan asukkaista on yli 65-vuotiaita.

Heinolan tulee kysyä itseltään, halutaanko täällä todella, että kymmenet ikäihmiset muuttavat tänne pysyvästi asumaan?

Heinolan kaupungin tulee kysyä itseltään, halutaanko täällä todella, että kymmenet ikäihmiset muuttavat tänne pysyvästi asumaan?

Muuttajat ovat vielä vireitä, kun jaksavat tehdä vielä muuttosuunnitelmia elämänsä ehtoolla. Muuttokummit neuvovat ja opastavat.

Palvelu pelaa varmaan hyvinkin, mutta ihmisillä on tunteet ja ne voivat muuttua. Jää helposti tekemään vertailuja ja saattaa alkaa katua tekemiään ratkaisuja. Onneksi täältä löytyy monia, jotka ovat todella tyytyväisiä muuttoonsa ja viihtyvät hyvin.

Takaisinpaluu entiseen on vaikeaa ja joskus jopa mahdotonta. Vuosien vanhat ystävyyssiteet ja yhteydet lapsiin painavat, kun ihmisen tekee valintoja.

Tuo ehdottamani asunnon vuokraus voisi toimia yhtenä vaihtoehtona, jottei tulisi heitä, jotka alkaisivat katua ratkaisujaan.

Kommentoi