Mielipide: Digiloikan myötä maakuntien on mahdollista kehittää uudenlaisia palvelu-, yritys- ja asumismuotoja

Esko Kilpinen

Elämme historiallisen poikkeuksellisia ja mielenkiintoisia aikoja. Covid-19-pandemia ja sen synnyttämät erityishaasteet Suomen ja maailman taloudelle, jotka ovat ennen kokemattomia. Maan hallitus ja alueviranomaiset ovat joutuneet ohjeistamaan kansalaisia jokapäiväisessä toiminnassa, jotta kansalaiset eivät turhaan sairastuisi koronatautiin.

Pandemian vaikutukset aluetalouteen ovat lyhyt- ja pitkävaikutteisia, mikä edellyttää nopeita ja pitkävaikutteisia kehittämistoimia, joilla on vipuvaikutus pitkälle tulevaisuuteen.

EU:n jäsenmaat ovat huippukokouksessaan neuvotelleet elvytystyökalun, jonka suuruus on 750 miljardia euroa. Tuosta Suomen osuus on 3,1 miljardia euroa. Tämä paketti rahoitetaan EU:n ottamalla pitkäaikaisella velalla.

Parhaillaan rakennetaan elpymisohjelmia, joiden tulee olla valmiit huhtikuuhun 2021 mennessä. Alueiden kannalta tärkeää nyt on ottaa täysimääräinen digiloikka, joka mahdollistaa paranevien laajakaistayhteyksien (vähintään 100 Mbit/s yhteyksien) myötä uusiutuvia palveluja ja asumisen muotoja maakunnissa.

Tukemalla digitaalisuutta ja sen toimintaedellytyksiä valtio edistää tutkimus-, kehitys-, ja innovaatiotoimintojen kasvua, sekä kansallista huoltovarmuutta. Tämän digiloikan myötä Etelä-Savolla ja muilla maakunnilla on mahdollista ottaa loikka monipaikka-asumisessa ja sen kehittämisessä ja tuotteistamisessa.

Elämme myös EU:n rakennerahastokauden vaihdetta ja valmistaudumme tulevaan ohjelmakauteen 2021–2027. Eurooppa-neuvosto linjasi heinäkuun 2020 huippukokouksessaan, johon osallistuivat jäsenmaiden pääministerit, että Itä- ja Pohjois-Suomen tulevan ohjelmakauden rahoitus pysyisi nykytasollaan. Lisäksi Itä- ja Pohjois-Suomeen osoitettiin uusi sadan miljoonan euron erityisrahoitus pohjoisten ja harvaan asuttujen alueiden määrärahaan, NSPA-tukeen tehtiin korotus 30 eurosta 40 euroon henkilöä ja vuotta kohti.

Ilman paikallista aktiivisuutta ja rakentavaa yhteistyötä menetetään uudistumisen ja mahdollisuuksien kehittämisen paikka.

Nyt tärkeintä meille kaikille on elää suositusten mukaan, pysyä terveenä ja valmistautua uudenlaiseen yhteistyöhön paikallisten ja maakunnallisten toimintojen kehittämisessä. Ilman paikallista aktiivisuutta ja rakentavaa yhteistyötä menetetään uudistumisen ja mahdollisuuksien kehittämisen paikka.

Nyt on hihojen käärimisen ja mahdollisuuksista kopin ottamisen ja yhteistyön paikka tavoitteena kehittää muun muassa palvelu-, yritys- ja asumismuotojen uusi normaali ja parantaa Etelä-Savon maakunnan veto- ja pitovoimaa.

Kirjoittaja on Etelä-Savon maakunnan yhteistyöryhmän 1. vpj., kunnanvaltuutettu (kesk.) Pertunmaalta.

Kommentoi