Omatekoiset liikennemerkit ovat laittomia – On viranomaisten asia valvoa tätäkin villin lännen toimialaa

Juhani Mutanen

Olen marja- ja sienireissuillani törmännyt omatekoisiin liikennemerkkeihin kymmenillä teillä. Omatekoiset liikennemerkit ovat laittomia, ja niitä on Suomen teillä tuhansia.

Olen ollut aiemmin kymmeniä vuosia yksityisen tiehoitokunnan jäsenenä ja hoitanut, kunnostanut ja lanannut maataloustraktorilla tietä. Liikennemerkkeihin ja niiden asentamiseen tarvitaan viranomaisten lupa.

On sakon uhalla kiellettyä tehdä itse merkkejä ja asentaa niitä teiden varsille. Suomessa eletään vähän kuin villissä lännessä. Varsinkin ne, jotka omistavat maita ja mantuja, kuvittelevat omistavansa jotain etuoikeuksia määrättyihin asioihin.

Kävin viikolla marjassa ja sienessä Vierumäen risteyksestä 2,2 kilometriä Vääksyyn päin. Siitä lähtee oikealle Värlammintie. Tienhaarassa on liikennemerkki. Epäilen, että laillisuusvalvonta on jäänyt toteutumatta sen kohdalla.

Edes yksityisteille ei voi asentaa liikennemerkkejä ilman viranomaisen lupaa. Liikennemerkeillä on määrätyt viralliset koot ja ulkoasut, joiden mukaan ne tehdään virallisissa työpajoissa, joista ne on ostettava ja niiden valmistus on tilattava.

On viranomaisten asia valvoa tätäkin villin lännen toimialaa: yksityistä valmistusta ja asennusta teiden varsille.

Edes yksityisteille ei voi asentaa liikennemerkkejä ilman viranomaisen lupaa.

Kommentoi