Mielipide: Hitaita ovat herrojen ja rouvien kiireet – Toivon pikaisia ja tuloksekkaita neuvotteluja Mäntylän jatkovuokrauksesta ja valitusta harkitsevilta malttia

Raili Hildén

Päätös Hopeasilta II:n rakentamisesta sai päätöksen maanantaina 12. päivä tätä kuuta kaupunginvaltuustossa. Sekin vaati kolme eri äänestystä, mutta loppuäänestyksessä oli sitten reilu enemmistö asian takana.

Kun luin torstain lehdestä Mäntylän vuokrasopimukseen liittyvän jutun, piti alkaa kelata, miten tähän on tultu. Miksi vuokrasopimuksen jatkoneuvottelut ovat jääneet viime tippaan? Miksi itse Hopeasillan kakkosvaihe on venynyt näin pitkälle?

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli uutta Hopeasiltaa jo vuoden 2018 lopulla ja päätti viedä asian tiedoksi kaupunginhallitukseen. Uudestaan he käsittelivät sitä 16.4.2019 ja esittivät, että ulkopuolinen rakentaa kiinteistön ja Mäntylä siirtyy sinne asukkaineen ja hoitajineen.

Hallitukseen asia tuli 6.5.2019 eli puoli vuotta ensimmäisestä lautakuntakäsittelystä. Asiasta oli puhuttu kyllä hallituksessa, mutta virallisesti se ei listalle ennen sitä tullut.

Hallitus ohjeisti yksimielisesti sote-lautakuntaa ja teknistä lautakuntaa aloittamaan neuvottelut Mäntylän jatkovuokrauksesta sekä kartoittamaan halukkaat rakentajat uudelle Hopeasillalle ja lisäksi vaihtoehtoselvityksiä. Asia seilasi sitten edestakaisin sote-lautakunnan hallituksen väliä.

Viimein sote-lautakunta pyysi pikaisesti hallituksen kannanottoa asiaan, mutta hallitus päätti äänestyksen jälkeen pyytää lisäselvityksiä. Elokuun 2019 lopussa sote-lautakunnassa oltiin vielä niin optimistisia, että silloinen vanhuspalvelujohtaja kirjoitti esittelytekstissään, että mikäli päätökset asiasta saadaan tehtyä pikaisesti, on vielä mahdollista, että uusi Hopeasilta saadaan käyttöön, kun vuokrasopimus Mäntylän osalta päättyy 1.4.2021.

Ikävintä tässä on, että Mäntylän asukkaat, heidän omaisensa ja henkilökunta ovat olleet ja tulevat edelleen olemaan epävarmuudessa siitä, mitä tapahtuu.

Päätöksiä ei saatu, vaan hallitus äänestyksen jälkeen halusi vielä lisäselvityksiä. Sote-lautakunta teki lopulta asiasta päätöksen lokakuun 2019 kokouksessa, ja asia hyväksyttiin talousarvion yhteydessä.

Seuraavaksi asia tuli luottamusmiesten käsiteltäväksi teknisen lautakunnan pitäessä ylimääräisen kokouksen 30.6.2019. Siinä valittiin tarjouksen tehneistä rakentaja palvelutalolle. Ylimääräinen kokous oli kuitenkin turha, koska asian eteenpäin viemiselle oli tullut kielto korkealta taholta.

Asia piti käsitellä uudelleen kaupunginhallituksessa, valmistelu kesti kaksi ja puoli kuukautta ja asia käsiteltiin vasta syyskuun puolessa välissä. Tuosta käsittelystä se äänestyksen jälkeen eteni valtuustoon, ja tässä ollaan. Deadline eli Mäntylän vuokrasopimus ehtii päättyä moneen kertaan.

Asiaa ovat jarruttaneet niin virkamiehet kuin luottamusmiehetkin. Ikävintä tässä on, että Mäntylän asukkaat, heidän omaisensa ja henkilökunta ovat olleet ja tulevat edelleen olemaan epävarmuudessa siitä, mitä tapahtuu.

Epävarmuutta lisää pelko, että joku tai jotkut valittavat asiasta ja pitkittävät vielä lisää prosessia. Luulen, että suuri osa kaupunkilaisista on kanssani samaa mieltä, että valituksella rakentamisen pitkittäminen on vastuutonta.

Mäntylän vuokrasopimus on irtisanottu ja aluehallintovirastolta on pitkä kirjelmä Mäntylän ongelmista, joista iso osa liittyy seitsemässä kerroksessa oleviin tiloihin ja niistä johtuviin päivittäisiin hoito-ongelmiin.

Toivon pikaisia ja tuloksekasta neuvotteluja Mäntylän jatkovuokrauksesta ja toivon, että mahdollisesti valitusta harkitsevat miettisivät, kuinka iso joukko heidän valituksestaan kärsii.

Pienenä kevennyksenä ikävään asiaan. Hopeasilta I:n valmiiksi saaminen kesti kahdeksan vuotta. Silloinkin löytyi jarruttajia, jotkut heistä vielä voimissaan.

Kirjoittaja on kunnallisneuvos ja Heinolan kaupunginhallituksen jäsen (sd.).

Kommentoi