Lukijalta: Seminaarin alue tulee pelastaa

Seppo Ruuskanen

Lauantain 10.10 Itä-Hämeessä oli kaksi juttua, joissa käsiteltiin Seminaarin alueen tulevaisuutta.

Heinolan puolesta -ryhmä toi jutussaan esille, että Heinolan kaupungin tulisi hankkia alue omistukseensa. Ryhmä myös perusteli näkemystään asiallisesti.

Toisessa jutussa kaupungin elinvoimajohtaja ottaa myös kantaa Seminaarin alueeseen. Hän taas toteaa, että kaupunki ei aluetta ”hinkua”. Viime joulukuussa elinvoimajohtaja otti myös lehdessä kantaa samaan aiheeseen. Tuolloin hän jyrkästi totesi, että kaupunki ei tule pelastamaan Seminaarin kiinteistöä, koska ”kiinteistöjen pelastaminen ei ole kaupungin tehtävä”.

Vaikka totta on, että kiinteistöjen pelastaminen ei olekaan kaupungin tehtävä, niin kaupungin nuiva suhtautumistapa Seminaarin alueeseen ja siellä olevien arvorakennusten pelastamiseen ihmetyttää.

Tämän ihmettelyn suurin aiheuttaja on, kun muistaa millä innolla muutamia kuukausia sitten kaupunki sitoutui useiden miljoonien eurojen sitoumuksiin ns. Nordea talon pelastusoperaatiossa.

Varsinkin kun muistaa, että useat asiaa tuntevat olivat sitä mieltä, että kaupunki ei olisi tarvinnut lainkaan Nordean talon tiloja – etenkin kun Nordean talon historialliset arvotkin, jolla operaatiota myös perusteltiin, ilmeisesti hävisivät taloon tehdyssä remontissa.

Kaupungin tulee hankkia Seminaarin alue omistukseensa ja käynnistää välittömästi alueen käytön suunnittelu.

Jos kaupungin lähtö Nordea talon pelastajaksi ihmetyttää, niin vielä enemmin ihmetyttää kaupungin nuiva suhtautuminen Seminaarin alueen pelastamiseen.

Alue on kiistatta osa Heinolan historiaa, jopa niin, että alueen arvorakennusten säilymisen varmistamisen voi luonnehtia olevan jopa kaupungin velvollisuus.

Alue täydentäisi myös hienosti Heinolan kaupunkipuistoa ja puukorttelialuetta, tehden siitä hyvinkin ainutlaatuisen turistikohteen. Ja mikä parasta alueen järkevällä käytöllä ja kaavoituksella alueesta todennäköisesti saataisiin taloudellisestikin niin kannattava kokonaisuus, että kaupunki saisi sijoituksensa korkoineen takaisin.

Mielestäni kaupungin tulee hankkia Seminaarin alue omistukseensa ja käynnistää välittömästi alueen käytön suunnittelu. Suunnittelun voisi aloittaa, vaikka ikäihmisten asumispalveluyksiköstä, kuten Heinolan puolesta -ryhmä kirjoituksessaan ehdotti.

Sillä niin kauan kuin liikkumaan pystyn, minä en ainakaan ole innostunut viettämään viimeisiä vuosiani syrjään rakennetussa vanhusreservaatissa, jollaista nyt ollaan rakentamassa Tommolaan.

Kommentoi