Lukijalta: Lusilaisia on kohdeltava oikeudenmukaisesti kouluasiassa

Kauko Kekkonen Kirjoittaja on Heinolan kaupunginvaltuutettu (kd)

Enemmistön turvin tehtyjä päätöksiä Heinolassa voidaan sanoa demokraattisiksi, mutta ne voivat olla myös epäoikeudenmukaisia.

Outi Pennanen kirjoittaa Itä-Hämeessä 17. lokakuuta aivan oikein: ”Kaikkien alueiden asukkaita tulee kohdella tasavertaisesti.”

Kun Lusin koulun 1930-luvulla rakennettu osa paloi keväällä 2018, kaikki viranhaltijat ja johtavat luottamushenkilöt vakuuttivat, että me rakennamme uuden tilalle.

Rakentamispäätös vahvistettiin vielä teknisessä- ja hyvinvointilautakunnassa ja valtuustossa, kaikissa yksimielisesti.

Asia näytti helpolta ja selvältä, koska vakuutusyhtiö maksaisi kaikki rakentamiskulut. Mutta kuinkas kävi.

Koulutoimen johtava viranhaltija ei vienyt rakentamista eteenpäin, vaan viivästytti palaneen osan rakentamista. Vuotta myöhemmin myös 35 valtuutettua käänsi takkinsa ja peruivat lupauksensa.

Kaikkien verot kelpaavat kaupungin yhteiseen kassaan.

Myöhemmin valtuustossa taas toimittiin epäoikeudenmukaisesti. Lusin koulun ja Kailas-koulusta päättäminen laitettiin samaan pykälään, vaikka useat valtuutetut esittivät, että kaikki koulut pitäisi käsitellä erillisinä asioina.

Epäreilu päätös väännettiin väkisin ja niukka valtuuston enemmistö päätti rakentaa ylisuuren Kailas-koulun.

Lusissa jatkuisi vain 1-2 luokkainen koulu, vaikka ennen tulipaloa koulu toimi 1-6 luokkaisena ja koulussa oli noin 40 oppilasta.

Tätä päätöstä paheksui myös kaupunginjohtaja Jari Parkkonen.

Kun Lusin koulun lopettaminen kokonaan ei onnistunut valtuustossa, seuraava yritys oli 7. lokakuuta hyvinvointilautakunnassa.

Lautakunnan jäsenille ei tuotu kaikkia faktoja Lusin koulun jatkumisen mahdollisuuksista, vaikka sellaisiakin olisi ollut. Heille ei myöskään kerrottu, että hallitus on tehnyt päätöksen koulukohtaisesta oppilasrajasta 25 oppilasta/koulu.

Seuraavaksi valtuutettu Venla Väli-Torala (kok) esitti koulun lakkauttamista, vaikka asia ei ollut edes esityslistalla.

Kun Lusin koulua jatketaan 1-6 luokkaisena ja oppilasraja on 25 oppilasta/koulu, se antaa hyvät jatkomahdollisuudet koululle. Silloin lusilaiset voivat kehittää kyläänsä uusia tulijoita varten, nukkua yönsä rauhassa ja rauhoittavia lääkkeitäkin kulunee huomattavasti vähemmän.

Viimeisimpien ennusteiden mukaan 25 oppilaan raja ylittyy Lusin koulupiirissä vielä noin 10 vuotta.

Kun Lusin koulua jatketaan, niin kuin tulipalon jälkeen viranhaltijat ja 71 päättäjää ovat luvanneet, oppilasmäärät todennäköisesti kasvavat monesta eri syystä.

Korona ja suomalaisten maailmalta paluu tuovat uusia mahdollisuuksia monille pienemmille kouluille.

Kaikkien niiden, jotka ovat kohdelleet lusilaisia kaltoin, olisikin nyt aiheellista mennä itseensä, sillä kaikkien verot kuitenkin kelpaavat kaupungin yhteiseen kassaan.

Lusilaisetkin ovat heinolalaisia. He ovat ilmeisesti jo väsyneet tällaiseen kohteluun, mutta parempaan ratkaisuun on päästävä, jotta kaikilla on ilo elää hyvässä Heinolassa.

Kommentoi