Lukijalta: Marjat, kalat ja kivi – hyödyntämättömiä voimavaroja

Pekka Rusila

Suomen metsämarjat (mustikka, puolukka, hilla) kasvavat puhtaassa ilmassa ja yöttömässä yössä. Ne ovat puhtaita ja terveellisiä, monen mielestä ”lääkettä”. Vuotuinen marjasato; mustikka 184 miljoonaa kiloa, puolukka 184 miljoonaa kiloa ja hilla 25 miljoonaa kiloa.

Huolestuttavaa on, että sadosta kerätään talteen alle 10 prosenttia. Syy on kuulemma, kun ei saada riittävästi thaimaalaisia tai puolalaisia poimijoita. Miksi suomalaiset eivät itse kerää, vaikka keräystulo on verovapaata?

Työministeriön ja alan toimijoiden tulisi löytää yhdessä oikeat porkkanat työttömien ja opiskelijoiden marjankeruuseen. Tavoitteena kerätä sadosta talteen puolet. Alueen suunnistusseurat voisivat laatia marjakartaston, jonka avulla matkailijat tulisivat paikkakunnalle. Paikkakunnan hotelleissa olisi saatavana marjareppu jossa olisi päivän eväät, vesipullo, poimuri ja suunnistuskartta ja kompassi.

Reppu maksaisi 25 euroa. Kun palauttaa repun ilman eväitä saa 20 euroa takaisin. Marjastamisen hyötyjä ovat myös liikunta ja terveellisyys (metsä rauhoittaa ja hoitaa stressiä).

Suomen järvissä on yli sata kalalajia, joista 20 helposti pyydettävää (ahven, hauki, kiiski, kuha, lahna, särki, säyne, sorva). Kala on terveellistä; siinä on laadukkaita proteiineja, omega 3-rasvahappoja, D- ja B12- vitamiineja, kivennäisaineita.

Kotimaisen järvikalan hyödyntämiseen ei ole riittävästi panostettu. Siihen panostamalla saataisiin tuontikalojen virtaa vähennettyä. Esimerkiksi S-ryhmä on viime vuosi panostanut kotimaiseen järvikalaan. Muualla maailmassa arvotetaan suomalaista, puhdasta kalaa, esim. Kalaneuvos-yritys on saanut vientiluvan Kiinaan. Kotimaisen kalan ympärille voitaisiin rakentaa myös monenlaisia matkailupaketteja.

90 prosenttia katukivistä tuodaan Kiinasta edullisen hinnan takia.

Suurin osa noin 90 prosenttia katukivistä tuodaan Kiinasta edullisen hinnan takia. Suomen kivi on laadukasta ja moni-ilmeistä.

Myönteinen poikkeus on esimerkiksi Kajaani, jossa kivet ostettiin korkeammalla hinnalla paikalliselta. Miksi virkamiehet ja kuntapäättäjät eivät ajattele kokonaisvaltaisesti?

Pitää huomioida työllisyysvaikutukset, rahan kierrättäminen omalla talousalueella ja ympäristövaikutukset. Kiven tuonti Kiinasta fossiilisten polttoaineiden avulla laivalla ei ole ympäristöystävällistä. Lisäksi päätöksellä on vaikutusta kuntaan tuleville uusille yrityksille. Se kertoo kunnan yrittäjäystävällisyydestä.

Kommentoi