Mielipide: Mikä on vikana Heinolan poliittisessa kulttuurissa ja asioiden etenemisessä?

Pirjo Riikonen

Kaksi mielipidekirjoitusta viime viikkoina Itä-Hämeessä saa minut tarttumaan kynään: Raili Hildénin Toivon pikaista ja tuloksekkaita neuvotteluja Mäntylän jatkovuokrauksesta 17.10.2020 ja Heinolan puolesta -ryhmän Päät Mäntylän mäntyyn: mihin muuttavat hoivakodin asukkaat 24.10.2020.

Raili Hildénin kirjoitus käsittelee vuodesta 2018 asti selvittelyssä ollutta vanhusten tehostetun asumispalvelun suunnittelua ja toteutusta niin lautakunnan kuin kaupunginhallituksen toimesta. Kirjoitus kuvaa asiallisesti ja totuudenmukaisesti vanhusten tehostetun palveluasumisen suunnittelun ja toteutuksen etenemistä. Tämä kaikki löytyy pöytäkirjoista ja valmistelumateriaalista.

Asia on ollut tämän valtuustokauden ajan jatkuvasti esillä sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Vanhus- ja hoitopalvelujohtaja Riitta West valmisteli lautakunnalle kuusi erilaista vaihtoehtoa, joista lautakunta teki jo kesäkuussa 2018 esitystä vaihtoehdoista valmisteluun.

Lautakunnassa asia oli esillä jatkuvasti, mutta ei selvästikään riittävästi. Hallitukseen asia tuli virallisesti vasta 6.5.2019. Tietojeni mukaan myös tekninen lautakunta on asiaa useasti valmistellut kokouksissaan.

Tässä kohtaa meidän kaikkien, niin virkamiesten kuin luottamusmiesten, tulee katsoa peiliin ja todeta, että jokin on viivästyttänyt asian käsittelyä. Tämä ei ole yhden yksittäisen ihmisen asia, kuten mielestäni asiattomassa kirjoituksessa 24.10.2020 Heinolan puolesta -ryhmä toteaa. Kyseinen kirjoitus ei edistä asiaa, enkä pidä kirjoituksen sävystä.

Olen seurannut vuodesta 2017 Heinolan kaupungin poliittista päätöksentekoa sosiaali- ja terveyslautakunnassa ja istumalla joko lehterillä lähes kaikissa valtuuston kokouksissa tai nyt korona-aikana Heinolan YouTube -kanavalta, kuuntelemassa ja oppimassa Heinolan poliittisesta kulttuurista ja toimintatavasta.

Ratkaisuja tulee etsiä valmisteluvaiheessa ja tuoda ne rakentavasti esille.

Olen hämmästynyt ja osin vihainen ja turhautunutkin, koska yhteisten asioiden hoitoa ohjaavat pitkälti henkilöihin kohdistuvat toimet, valitukset, ei niinkään yhteisten asioiden hoito, kuten sen tulisi olla Heinolassa. Valituksia valitusten perään asioista, jotka kaupungin tulee hoitaa ihan kuntalainkin mukaan.

Itä-Hämeen mielipidekirjoituksissa näkyy usein henkilöihin kohdistuvia kannanottoja, jotka eivät edistä asiaa. Olen huomannut tämän toistuneen kuluvan valtuustokauden aikana niin Kanervala-ratkaisun, kouluverkkokysymysten kuin nyt vanhusten tehostetun palveluasumisen osalta.

Hopeasilta 2 tarvitaan, ja pikaisesti on aloitettava suunnitella Hopeasilta 3 -vaihetta ja etsiä ratkaisuja kevyempään palveluasumiseen. Vanhusten palveluasumisen ratkaisu on tehtävä nyt Mäntylän osalta, kunnes uusi Hopeasilta on valmis.

Asioiden pitkittäminen erilaisilla valituksilla ei ole oikea ratkaisu. Ratkaisuja tulee etsiä valmisteluvaiheessa ja tuoda ne rakentavasti esille.

Kirjoittaja on sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen (sd.).

Kommentoi