Mielipide: Hyvä keino vaikuttaa kotikunnan asioihin on pyrkiä päättäjäksi

Kristiina Ketomäki

Suomalaisista sanotaan, että ollaan hiljaisia jurottajia. Mitenkäs asia onkaan, kun katsotaan someen? Näitä lehden mielipidekirjoituksiakin kirjoittaa moni, mutta sosiaalinen media vasta saakin ihmiset sanomaan mielipiteensä.

Kuntalaisen mielipide pitäisi olla hyvinkin korkeassa arvossa, kun kunnan päätöksiä mietitään ja tehdään. Väitän myös, että se onkin. Palstakirjoittelu ei tosin useinkaan tue tuota ajatustani: päättäjäthän tekevät vain vääriä päätöksiä. Tai no – ainakin jonkun kovaäänisen mielestä päätös on aina väärä.

Kansalaisella on kuntavaaleissa pari hyvää keinoa saada äänensä oman asuinkunnan päätöksenteossa kuuluviin somekirjoittelun ja lehtikirjoitusten lisäksi: lähteä itse pyrkimään tuohon päättäjän rooliin ja äänestää vaaleissa.

Meillä kaikilla on nykyään elämä täynnä yhtä ja toista, ja kaikilla tuntuu olevan se pahuksen kiire. On terveellistä osata sanoa ei – mutta entäpä jos sanoisitkin yhteisten asioiden hoitamiselle kyllä? Voit näet olla varma, että joku ne asiat joka tapauksessa hoitaa. Mikset se yhtä hyvin voisi olla sinä?

Kenties juuri sinulla on ihan uutta annettavaa vaikkapa edustamasi ikäryhmän tai vaikka elämäntilanteesi suhteen. Voi olla, ettei eläkeläinen koe niin läheiseksi lapsiperheen asioita eikä päinvastoin.

Nyt kuulen hiljaista muminaa siitä, ”ettei siellä yksi voi kuitenkaan vaikuttaa” tai, että ”en viitsi mennä sinne riitelijöitten keskelle” tai, että ”ei mun terveys kestä sitä touhua”. Joku voi sanoa myös, että ”en mä osaa”.

Ratkaisukeskeisesti ajatellen ja kompromisseja tehden hankalatkin asiat voidaan sovittaa sopivaan kohtaan. Useimmiten.

Miten olisi, jos nuo edellä mainitut olisivatkin vain kuvitelmaa, ennakkoluuloa, kenties pelkoakin?

Ihmisten keskeinen vuorovaikutus myös päätöksenteossa on ihmisten aikaansaamaa. Reilu, yhteistyöhön pyrkivä ja laaja-alaisesti katsova, asioiden hoidosta kiinnostunut ihminen saa aikaan hyvää vuorovaikutusta, ja eikös me kaikki olla sellaisia…?

Kuka nykyisistä päättäjistä katsoo nyt peiliin ja näkee siellä riitelijän, päällepäsmärin tai jotain muuta ikävää, joka ei asioiden hoitoa edistä? Veikkaan, ettei moni ilmoittaudu.

Jokaisella on omat tärkeät asiansa – niin sinulla lukija kuin päättäjilläkin. Ratkaisukeskeisesti ajatellen ja kompromisseja tehden hankalatkin asiat voidaan sovittaa sopivaan kohtaan. Useimmiten.

Heinolassa on vaaleihin lähdössä monen monta ryhmää, joista varmasti useimmille löytyvät oma arvomaailma ja tärkeät asiat. Kuntavaaleissa ratkaistaan ne, jotka seuraavat neljä vuotta hoitavat juuri sinun asuinkuntasi asioita.

Nyt siis tiukasti miettimään, minkä ryhmän listoilta lähdet pyrkimään päätöksentekijäksi ja tekemään aina vain monipuolisempaa, yhteisöllisempää ja paremmin toimivaa kaupunkia!

Kirjoittaja on Parempi Heinola ry:n puheenjohtaja.

Kommentoi