Mielipide: Riittävä mitoitus ei ole vain lain vaatima muotoseikka, vaan hyvän hoidon edellytys

Siru Heromaa-Karjalainen, Kirsi Lehtimäki, Tanja Leppikari Kirjoittajista Heromaa-Karjalainen on Tehy PHHYKY:n ao316:n puheenjohtaja, Lehtimäki, pääluottamusmies ja Leppikari varapääluottamusmies.

Uusi vanhuspalvelulaki tuli voimaan 1.10.2020. Tärkeä muutos aikaisempaan on se, että koulutettu hoitohenkilöstö voi keskittyä vanhusten hoitamiseen. Tukityöt kuten siivous, pyykki- ja ruokahuolto ovat tärkeä osa arkea, mutta niihin käytettyä työtä ei enää lasketa mitoitukseen. Onko näin todellisuudessa tapahtunut?

Nyt kyselemme huolestuneina, miten eri työnantajat ovat huomioineet lakimuutoksen vaikutukset? Mitoitukseen lasketaan vain välitön asiakastyö. Miten tämä käytännössä tapahtuu, se on epäselvää myös työnantajien taholla.

Mitoituksen on oltava minimissään 0,5. Siirtymäajan jälkeen se nousee portaittain ja tulee olemaan lopulta 0,7.

Käsityksemme mukaan monet työnantajat ovat tulkinneet uutta vanhuspalvelulakia niin, että ensi vaiheessa mikään ei muutu. Työnantajat, joilla mitoitus on 0,55 tai 0,6, tulkitsevat, että ylijäävät työtunnit voi käyttää edelleen tukitöihin ilman mitään erillisiä toimia.

Asia ei ole näin, vaikkakin näin toimitaan ja odotellaan seuraavaa tiukennusta 0,55, joka toteutuu ensi vuoden alusta.

Mikäli välillistä työtä halutaan teettää koulutetulla hoitohenkilöstöllä, tulee se kirjata heidän tehtävänkuviinsa ja laskea, kuinka paljon heidän työajastaan menee aikaa välilliseen työhön. Työntekijöiden tulee myös tietää, kuka arvioi välillisen työn osuuden ja millä perusteilla? Lisäksi muutos vaatii rahaa.

On kikkailtu muuttamalla tukityöt kuntouttavaksi toiminnaksi, jossa vanhus ”osallistuu” pyykinpesuun.

Riittävä mitoitus ei ole vain lain vaatima muotoseikka. Se on hyvän hoidonedellytys. Hoitotyö on fyysisesti ja psyykkisesti kuormittavaa. Riittävä mitoitus keventää eettistä kuormaa, joka syntyy tilanteessa, jossa et pysty tekemään työtäsi likimainkaan niiden tavoitteiden mukaan, jotka koulutuksesi ja ammattitaistosi perusteella olet omaksunut.

Lain noudattamisen ei myöskään tulisi olla pelkkä muotoseikka. Valtakunnan tasolla on tullut ilmi kikkailua siten, että tukityöt muutetaan kuntouttavaksi toiminnaksi, jossa vanhuksen annettaan ”osallistua” pyykinpesuun vieressä katselemalla.

Hoitajien työaika tulee aidosti vapauttaa hoitotyöhön, eikä laskea sen varaan, että kun siivouspalveluita ostetaan liian vähän, hoitajat tekevät eettisen omatunnon perusteella siivoustöitä. Miltä sinusta tuntuisi, jos ruokapöytäsi pyyhittäisiin vain viitenä päivänä viikossa? Tai vessa siivottaisiin kerran kuussa, samoin vaihdettaisiin lakanat?

Tämä on valitettavaa todellisuutta. Tukipalveluita on ostettava riittävästi, jotta inhimillisen elämisen edellytykset täyttyvät.

Tiedämme, että myös kotihoito potee vaikeaa työvoimapulaa. Työntekijät ovat kuormittuneita. Nyt mitoitusremontti on aloitettu vanhusten tehostetusta palveluasumisesta. Työtä on jatkettava myös muun palveluasumisen sekä kotihoidon osalta.

Kommentoi