Mielipide: Etätyöt maakunnissa tarjoavat tuhannen taalan paikan

Anssi Lepistö, Maija Kranni

Suositus etätöiden tekemisestä sai aikaan suuren muutoksen ihmisten arjessa. Kyselyiden mukaan liki 60 prosenttia työikäisistä suomalaisista siirtyi koronan myötä etätöihin, ja heistä noin puolet haluaisi jatkaa ainakin osittaista etätyötä. Nyt kun uusia etätyösuosituksia tautitilanteen kiristyessä tehdään, on ratkaisuja tehtäessä kuultava ihmisten toiveita.

On selvää, ettei työn tekeminen etänä ole kaikilla työpaikoilla vaihtoehto. Hoitohenkilökunnalle, kaupan kassoille, rakennusalan ihmisille, kentällä oleville poliiseille ja monille muille ammattiryhmille etätyö ei ole mahdollista. Kuitenkin aloilla, joihin etätyö sopii, sen tekeminen voi tuoda arkeen joustavuutta koronan jälkeenkin.

Etätöiden mahdollistamisella on monenlaisia positiivisia vaikutuksia. Jo yksi etätyöpäivä viikossa on ilmastoteko, kun liikkuminen kodin ja työpaikan välillä vähenee, etenkin jos työmatka kuljetaan normaalisti autolla. Etätyöt tarjoavat monille myös kaivattua helpotusta työn, perheen ja harrastusten yhteensovittamiseen.

Kuntien ja kuntalaisten kannalta merkityksellistä ovat etätyön tarjoamat mahdollisuudet monipaikkaisuuteen. Työn vastaanottaminen myös oman asuinkunnan ulkopuolelta helpottuu, kun työmatkan pituus tai huonot liikenneyhteydet eivät muodostu turhaan esteeksi.

Tämä tarjoaa maakunnille tuhannen, ellei jopa miljoonan, taalan paikan kehittää etätyön tekemistä tukevia palveluita ja hyödyntää toimivia konsepteja.

Tarvitaan kohtuuhintaisia ja monipuolisia työskentelytiloja, nopeita ja toimivia nettiyhteyksiä sekä panostuksia palveluiden saatavuuteen. Virtuaalityön myötä kunnille ja yrityksille tarjoutuu uusia mahdollisuuksia saada käyttöön tyhjillään olevia kiinteistöjään etätyöskentelytiloiksi.

Virtuaalityö tuo suurten kaupunkien ura- ja opiskelumahdollisuudet myös pienempien kuntien asukkaiden saataville.

Toimistoaika voi saada etätyön yleistymisen myötä uusia merkityksiä, kun työn tekemisen joustavuus lisääntyy. Kunnat voivat työnantajina toimia etätyön mahdollistamisessa suunnannäyttäjinä.

Virtuaalityö tuo suurten kaupunkien ura- ja opiskelumahdollisuudet myös pienempien kuntien asukkaiden saataville. Kaikki eivät halua asua kasvukeskuksissa, mutta monet hakeutuvat niihin monipuolisten uramahdollisuuksien perässä.

Toivon mukaan tulevaisuudessa mielekkään asumisen ja merkityksellisen työuran yhdistäminen on yhä useammalle mahdollista.

Lepistö on Hämeen vihreiden puheenjohtaja ja Kranni varapuheenjohtaja.

Keskustelu