Mielipide: Väsyttääkö hallintouudistus niin, ettei huomata, mitä on tapahtumassa?

Kristiina Hämäläinen

Maakuntajohtaja Laura Leppänen kirjoitti 21.8.2020 Etelä-Suomen Sanomien mielipidesivulle herättelevän kirjoituksen käynnissä olevasta sote-uudistuksesta, joka ei kuitenkaan synnyttänyt poliittista keskustelua. Vaimeneminen on tuntunut olevan vallalla niin aluekehitysrahajaossa, itäratalinjauksessa kuin valmistelussa olevassa sote-uudistuksessakin.

Maakuntajohtajan keskeinen kysymys oli, ollaanko nyt tekemässä hyvinvointialueiden lisäksi kaikessa hiljaisuudessa monialaisia maakuntia?

Kunnat ovat lausuneet jälleen kerran näkemyksensä Suomen historian suurimmasta hallintouudistuksesta. Ollaanko nyt väsyneitä jo 20 vuotta meneillään olleeseen prosessiin niin, ettei huomata, mitä todellisuudessa on tapahtumassa?

Maakuntaverosta on jo ilmeisimmin sovittu. On loogista, jos kokonaisuudessa olisi myötäjäinen, esimerkiksi monialaiset maakunnat. Voiko meneillään olevasta hiljaisuudesta päätellä, että käynnissä olevan hyvinvointialueiden luomisen jälkeen ne muutettaisiin monialaisiksi maakunniksi? Kunnat ovat kuitenkin antaneet lausuntonsa kovin erilaisesta kokonaisuudesta.

Jos käynnissä on monialaisten maakuntien hahmottaminen, sen tulisi olla mukana rakennevalmistelussa alusta alkaen. Päijät-Hämeessä kunnat ovat käytännössä valmistelusta ulkona. Sama koskee maakuntaliittoa. Hyvinvointiyhtymä tekee tällä hetkellä varsin itsenäistä oman tuotanto-organisaation suunnittelua tulevaan hyvinvointialueeseen.

Monialainen maakunta tulisi voimakkaasti kuntien kehittämis- ja elinvoimatehtävien tontille. Nämä asiat on perinteisesti haluttu pitää tiivisti kiinni kuntien perusprosesseissa maakunnallisen aluekehittämisen rinnalla. Jos elinvoimatehtäviä siirretään hyvinvointialueeseen, on kunnilla oltava sanansa sanottavana.

Jos elinvoimatehtäviä siirretään hyvinvointialueeseen, on kunnilla oltava sanansa sanottavana.

Mikä ylipäätään on kuntiemme tulevaisuus? Maan hallituksen kunnille antama lainaraha auttaa tekohengittämään tämän vuoden, mutta siitä eteenpäin on sankka rokkasumu.

Lainarahalla eläminen on kestämätön tie, ja samalla kuntien tulevaisuuden roolin määrittäminen on keskeinen kysymys. Kuka ajaa kuntien etua valtakunnallisesti?

Kirjoittaja on maakuntahallituksen varapuheenjohtaja ja kunnanvaltuutettu (kok.) Hollolasta.

Keskustelu