Lähikouluja ei pidä lopettaa – Emme halua, että koulut ovat uusia, mutta niissä opetuksen tasosta joudutaan tinkimään

Matti Kirves, Timo Erkkilä, Juha Tähkänen, Merja Hakala, Irja Mällönen-Valkeinen, Teppo Anttola, Petri Jalkanen, Päivi Karhunen, Petri Lehtola, Aimo Bonden, Heikki Laitinen

Eri tahoilla ja tasoilla on käyty vilkastakin keskustelua Kailaan koulun tarpeellisuudesta ja jopa välttämättömyydestä. Keskustelu varsinaisesti alkoi vuoden 2016 kouluverkkoselvityksestä ja uskosta koululaisten lukumäärän kasvuun.

Joidenkin päättäjien mielestä uusi koulu tulisi suorastaan vetämään uusia asukkaita lapsineen Heinolaan. Viimeisten arvioiden (12.12.2019) perusteella alakoulu- ja yläkouluikäisten lasten määrä on voimakkaassa laskussa. Jos Kailaan koulu päätetään rakentaa, sen koulukäyttö alkaa useiden vuosien kuluttua. Tuolloin Kailaan ja Sinilähteen kouluihin mahtuvat kaikki Heinolan ala- ja yläkouluikäiset lapset.

Tuo kehitys yksinkertaisesti tarkoittaa, ettei Jyrängön, Tommolan ja Kirkonkylän kouluihin riitä oppilaita ja niiden lakkauttaminen on edessä. Me emme voi uskoa, että noilla alueilla asuvat vanhemmat haluavat lapsensa yhteen suureen kouluun ja turvallisiksi koetut opinahjot häviävät. Lähikoulujen merkitys on oppilaille ja asukkaille erityisen suuri.

Viime aikojen esimerkit muun muassa Vantaalta kertovat karua kieltä suurten koulujen kouluväkivallasta, mitä koulut ja opettajat, kunnasta puhumattakaan, eivät ole kykeneviä estämään. Ei meillä Heinolassa varmastikaan toivota, että joutuisimme samanlaiseen tilanteeseen.

Kailaan koulusta on julkisuudessa alettu käyttää nimeä Kailastalo. Tämä kuvaa osuvasti hankesuunnitelmaa, missä koulun lisäksi tiloihin sovitetaan suurta liikuntahallia sekä musiikin omaa esitystilaa. Näiden merkitystä emme väheksy, mutta tässä synkkenevässä kuntataloustilanteessa ei tällaisilla hankkeilla pidä lisärasittaa veronmaksajia. Tehdään ne sitten, kun talouden resurssit ne mahdollistavat.

Sinilähteen koulun ja lukion kustannukset kasvoivat dramaattisesti suunnitelluista, ja Kailaan koulun osalta mikään ei osoita kehityksen suunnan muuttuvan. Heinolan velkamäärä on jo nyt nousemassa 132 miljoonaan euroon. Tästä kaupungin johto on valtuustoa varoittanut.

Sinilähteen koulun ja lukion kustannukset kasvoivat dramaattisesti suunnitelluista, ja Kailaan koulun osalta mikään ei osoita kehityksen suunnan muuttuvan.

Tämä pahimmillaan voi tarkoittaa sitä, että tulevan sote-ratkaisun jälkeen Heinolan verotuloilla voitaneen lainanlyhennykset ja poistot toteuttaa, mutta emme halua ajautua tilanteeseen, jossa opetuksen budjettia joudutaan pakkotilanteessa vähentämään.

Emme halua, että koulut ovat uusia, mutta niissä opetuksen tasosta joudutaan tinkimään. Tätä tuskin vanhemmat tai oppilaatkaan haluavat.

Haluamme kiinteistöjen sijaan käyttää verotuloja kuntalaisten palvelujen turvaamiseen ja koulujen opetuksen laadukkuuteen.

Kirjoittajat edustavat Heinolan kokoomusta.

Kommentoi