Mielipide: Heinolan seminaarin kiinteistöt pelastettava – kestävä ratkaisu tarvitaan nyt

Sanni Grahn-Laasonen

Talvi on täällä, ja se uhkaa olla kohtalokas Heinolan seminaarin vanhoille arvorakennuksille. Huoli Heinolan kulttuurihistoriallisesti noteeratuista arvokiinteistöistä on kova – talven kylmyyden ja kosteuden lisäksi niitä uhkaa ilkivalta. Alueen rakennukset sekä puistoalue ovat suojeltuja, mutta omistaja on laiminlyönyt korjaustöitä jo vuosien ajan.

Viime talvi oli leuto, jolloin pahimmilta vahingoilta säästyttiin. Tästä talvesta emme voi luvata varmaksi samaa. Lisäksi rakennukset ovat joutuneet huomattavan ilkivallan kohteeksi valvonnan puutteen vuoksi.

Hämeen ely-keskus velvoitti vuonna 2019 omistajaa korjaamaan ja peittämään rikotut ikkunat, lämmittämään rakennukset ja järjestämään valvontaa alueelle. Ympäristöministeriön määrärahoilla välttämättömiä kunnostustöitä voitiin toteuttaa loppuvuonna sekä alkuvuodesta 2020. Tein asiasta kirjallisen kysymyksen rakennetusta ympäristöstä vastaavalle ministerille Krista Mikkosella (vihr.).

Kiinteistölle ei ole ainakaan toistaiseksi löytynyt ostajaa. Uusien toimijoiden löytäminen laajaa kunnostusta vaativiin kulttuuriympäristöihin ei ole yksinkertainen tehtävä, mutta Heinolan seminaarin pelastaminen edellyttää näiden ponnistelujen jatkamista sitkeästi ja laajalla yhteistyöllä. Sitä ennen kiinteistöt on suojattava tuholta, viime kädessä yhteiskunnan varoin.

Helmikuussa 2020 ympäristöministerille jättämäni kirjallisen kysymyksen vastauksessa (KKV 3/2020 vp) ympäristöministeri Krista Mikkonen lupasi, että ministeriö on ely-keskuksen tukena lain soveltamisessa sekä varautuu osoittamaan lisää määrärahoja.

Ely-keskus hoitaa edelleen rakennusperintölain mukaista valvontaa, ja jatkotoimista päätetään yhdessä Museoviraston, omistajan sekä kaupungin kanssa. Lokakuussa on laadittu hätäkorjaussuunnitelma, mutta sen eteneminen on pysähtynyt, vaikka keskusteluja eri tahojen kesken on käyty.

Tarvitsemme alueelle välittömästi valvontaa sekä rakennuksiin lämmityksen.

Enää ei voida odottaa. Tarvitsemme alueelle välittömästi valvontaa sekä rakennuksiin lämmityksen. Myös ilkivaltana tehdyt tuhot tulee korjata ja syylliset saattaa vastuuseen.

Seminaarin kulttuurillinen ja historiallinen arvo on rahassa mittaamaton.

Ministeri Mikkonen, talvi tulee! Ilman toimia seminaari ei selviä siitä. Uhkana on, että kadotamme arvokasta kulttuuriperintöä ja samalla yhden osan suomalaisen sivistyksen historiaa.

Kirjoittaja on kansanedustaja ja entinen opetusministeri (kok.).

Kommentoi