Mielipide: Heinolan seminaari on pelastettava nyt – rakennukset alueineen ovat kaupungin keskeisintä ja arvokkainta historiaa

Timo Erkkilä

Heinolan seminaarin rakennukset ovat nyt suuressa vaarassa. Ne ovat oman onnensa nojassa, käytännössä vailla omistajaa. Onneksi rakennukset ovat vielä pelastettavissa, mutta toimeen täytyy tarttua heti.

Viime talvi oli lauha, mutta nyt voi tulla totinenkin talvi. On arvioitu, että tuleva talvi saattaisi olla tuhoisa rakennuksille, jos lämmitystä ei saada päälle.

Rakennukset ovat tulleet ilkivallan maalitauluksi. Ikkunoita ja ovia on rikottu. Wc-paperia ja jauhesammutusainetta on levitetty. Rakennuksiin on edelleen avoin pääsy. Kaupungilla on valmiit suunnitelmat aukkojen tukkimiseksi vantterasti, mutta ne vain on nyt pysäytetty.

Jo keväällä laadittiin suunnitelma kameravalvonnasta, ei ehkä olisi tullut 20 000 euroa kalliimmaksi. Omistaja olisi sitoutunut maksamaan rahat takaisin mahdollisesta kauppahinnasta.

Seminaarin uljas Vanha päärakennus täyttää ensi vuonna 120 vuotta.

Kirjoitin Itä-Hämeessä 28.1.2020, että "Seminaari teki Heinolasta Heinolan”. Totta. Residenssiajan päättyminen tipautti Heinolan uinuvaksi tuhannen asukkaan kyläksi. Tiukka voitto seminaarin sijoituskilvassa oli hyvin merkittävä. Kylpylä ja seminaari nostivat Heinolan uuteen nousuun. Seminaarin sivistyksellinen, kulttuurinen ja taloudellinen merkitys oli hyvin huomattava Heinolalle.

Nyt tarvitaan hätäpelastus yli talven. Se antaa mahdollisuuden etsiä pitkäjänteisempää ratkaisua.

Seminaarilaiset hoitivat merkittäviä tehtäviä, muun muassa kansanedustajina he taistelivat Heinolaan rautatien, joka valmistui 1932, ja rautatie toi Heinolaan teollisuuden. Viime vuosisadan alussa ”seminaarilaisia” oli kymmenen prosenttia asukkaista.

Ympäristöministeriö suojeli 30.10.2019 seminaarin alueen valtakunnallisesti erityisen arvokkaana. Museovirasto korosti lausunnossaan, että alueen historiallinen kerroksisuus tekee alueesta juuri erityisen merkittävän, koska siinä näkee seminaarin koko kehittymisen kaaren edustavasti.

Suojelu koskee vanhaa päärakennusta, uutta päärakennusta, rehtorin rakennusta, sauna- ja pyykkitupaa sekä Savontien varren ruokalarakennusta, mutta myös koko aluetta. Heinola tuki innolla suojelupäätöstä.

Heinolalle seminaarin alue on korvaamattoman merkittävä, koska se on historiallisesti ainutlaatuisen perspektiivipuiston päässä, ja kun juuri seminaari oli Heinolan kehityksen kannalta ratkaisevan tärkeä. Heinolan Harjupaviljongin satavuotisjuhlassa 20.8.2000 kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki korosti, että vanhat rakennukset ovat Heinolan historian muisti. Aivan oikein, Heinolan seminaarin alue kertoo, miten Heinola syntyi ja kehittyi.

Nyt tarvitaan hätäpelastus yli talven. Se antaa mahdollisuuden etsiä pitkäjänteisempää ratkaisua. Kameravalvonnan ja lämmityksen päälle kääntämisen hinta-arvio on 60 000 euron luokkaa. Se onnistuu, jos hyvää tahtoa löytyy.

Tähän asti kukin taho on vuorollaan ilmoittanut, että ”ei kuulu mulle”. Heinolan kaupungin, ely-keskuksen, ympäristöministeriön ja Museoviraston pitää nyt löytää oikea sävel seminaarin pelastamiseen.

Heinolan seminaarin rakennukset alueineen ovat Heinolan keskeisintä ja arvokkainta historiaa. Olisi suunnaton häpeä Heinolalle, jos ne päästettäisiin tuhoutumaan.

Pelastakaamme siis Heinolan seminaari nyt heti. "Eteenpäin, ylöspäin”, kuten Heinolan seminaarin ensimmäisen rehtorin Mikael Soinisen tunnuslause kuului.

Kirjoittaja on Heinolan kaupunginvaltuutettu (kok.).

Kommentoi