Mielipide: Heinolan pohjoinen kaupunginosa ja Lusin koulu eivät kiinnosta, eikä liikuntakaan ole niin tärkeää, ainakaan keskustan ulkopuolella asuville

Tarja Warpenius

Lusin koulu on puhuttanut kovasti viime aikoina ja syystäkin. Itä–Häme-lehdessä on ansiokkaasti kirjoitettu koulun tarpeellisuudesta ja tarpeellinen se onkin. Koulu on tärkeä koululaisille ja koko pohjoiselle kaupunginosalle. Tätä tärkeää seikkaa eivät monet valtuutetut ole ymmärtäneet.

Mikä olikaan teidän tehtävänne, kun tulitte valituiksi valtuustoon? Järjestää kuntalaisille palveluja! Valtuusto on päättänyt rakentaa Lusin koulun ja rahatkin siihen ovat valmiina. Koulun kuntoon saattaminen on hyvin perusteltu asia. Lusin alue on kasvava, ja sillä on hyvät kasvun edellytykset, kun koulu rakennetaan valtuuston tekemän päätöksen mukaan.

Koululaisten ja kaikkien asukkaiden aikaisemmin käyttämä liikuntasali sijaitsee myös koulurakennuksessa. Se on ollut käytöstä poissa koulun palosta lähtien. Heinolan kaupunki haluaa profiloitua liikuntakaupungiksi, mutta kovasti ontuu tuo ajatus, kun edes liikuntasalia ei saada kuntalaisten käyttöön, vaikka sali ei palanut ja on täysin käyttökunnossa.

Soitin koulu- ja liikunta-asiasta kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi-Marja Lehtimäelle (sd.) 22.10.2020 ja kävimme pitkän keskustelun koulun ja liikuntatilan tarpeellisuudesta. Lehtimäellä on hyvin yksipuolinen näkemys asiasta, ja hän puhui vain koko ajan tulevasta Kailaan koulusta. Häntä eivät lusilaiset koululaiset tuntuneet kiinnostavan, hehän voivat jatkaa kirkonkylän koulussa tai mennä aikanaan Kailaan kouluun.

Kysyin Lehtimäeltä, miksi liikuntasalia ei saada käyttöön, kun liikuntatiloista on koko kaupungissa pulaa. Hän lupasi selvittää asiaa ja soittaa seuraavana maanantaina. Sitä soittoa ei ole vielä kuulunut. Tuntuivat Heinolan pohjoisen kaupunginosat olevan liian pieni asia hänelle, kun uusi uljas Kailaan koulu on se, mitä hän haluaa.

Soitin pari päivää myöhemmin myös kaupunginvaltuutettu Venla Väli-Toralalle (kok.) Lusin koulun tilanteesta, mutta häntä se ei tuntunut kiinnostavan yhtään eikä hänellä ollut aikaa keskustella. Hän laittaisi varmaankin vaikka kaikki Heinolan lapset samaan kouluun.

Väkimäärältään näin pienellä kaupungilla ei ole varaa jättää osaa veronmaksajista ilman lähipalveluja.

Voisi ajatella, että valtuustossa olisi edes sen verran järkeviä henkilöitä, että he ymmärtäisivät, miten haavoittuva yksi suuri yksikkö on. Eikö meneillään oleva pandemia ole saanut yhtään ajatusta liikkeelle?

En voi suositella kenellekään muuttoa Heinolaan. Lähikoulut halutaan ajaa alas eikä se liikuntakaan ole niin tärkeää, ainakaan niiden osalta, jotka eivät asu kaupungin keskustassa. Näyttää pahasti siltä, että näköalattomat ja yhden asian ajajat ovat tekemässä todella huonoa päätöstä, jonka seurauksena pahimmassa tapauksessa ajetaan alas monta pienempää koulua.

Onneksi ensi keväänä on kunnallisvaalit tulossa. Väkimäärältään näin pienellä kaupungilla ei ole varaa jättää osaa veronmaksajista ilman lähipalveluja.

Kommentoi