Mielipide: Heinolan virkistys- ja liikunta-arvoista pidettävä huolta

Jarmo Valojää

Kauniit puistomme virran läheisyydessä sykähdyttävät joka kerta, kun niiden läpi pyöräilen ja kävelen. Se, että saimme Kansallinen kaupunkipuisto -nimityksen vuonna 2002 ensimmäisten joukossa Suomessa, oli erinomaisen hieno tunnustus kaupungille. Valitettavasti tämä nimitys on jäänyt hiukan unholaan vuosien saatossa, eikä välttämättä ymmärretä sen arvoa myös tuleville jälkipolville.

On surkuteltavaa, että kaupunkipuistoon läheisesti liittyvän upean Seminaarin aluekokonaisuuden olemme antaneet joutua järkyttävän ilkivallan kohteeksi. Ettei sinne edes ole valvontakameroita pystytty hankkimaan ja sitä kautta ehkäisemään ilkivaltaa, on käsittämätöntä ja eri toimijoiden valitettavaa yhteistyön puutetta.

Lähiliikunnan puitteissa Heinolassa löytyy luontopolkuja kaupungin alueelta monia. Näitä ympäröivät vesialueet luovat maisemallisesti kauniin kokonaisuuden, jonka puitteissa luonnossa virkistäytyminen saa paljon lisäarvoa. Näitä polkuja kävellessä ja vieressä veden liplatuksen kuullessaan, aistimus tuo sykähdyttävän tunne-elämyksen, joka saa verenpaineen laskemaan ja mielen rauhoittumaan arjen kiireistä.

Valitettavasti laavuja alueeltamme on tuhoutunut tulipaloissa, mutta onneksi niitä on rakennettu uudelleen ja hankerahoitus on vireillä muun muassa viime kesänä palaneen maisemallisesti kauniin Korvenlammen laavun uudelleen rakentamiseksi. Suuri tunnustus on annettava Heinolan ladun vapaaehtoisille toimijoille, jotka ahertavat uusien reittien eteen ja näin mahdollistavat upeiden luontokokemusten jatkumisen siellä liikkujille.

Itseäni lähellä olevana hankkeena pitäisin myös Raviradan tekolumetuksen toteutumista kaupungin toimesta. Sehän toteutettiin talvella 2017–2018 hankerahoituksella ja sai todella suuren suosion.

Valitettavasti hanke on jäänyt byrokratian rattaisiin seisomaan, vaikka se olikin keväällä niin liikuntajaoksen kuin hyvinvointilautakunnan käsittelyssä. Raviratahan on ihanteellinen paikka tekolumelle keskeisen sijaintinsa vuoksi, jolloin kaikki lapsista vanhuksiin voisivat sitä hyödyntää.

Kirjoittaja on lupa- ja valvontalautakunnan jäsen, kuntavaaliehdokas (PaHe).

Ravirata on ihanteellinen paikka tekolumelle keskeisen sijaintinsa vuoksi, jolloin kaikki lapsista vanhuksiin voisivat sitä hyödyntää.

Kommentoi