Mielipide: Tilojen käytöstä ei pidä periä maksua – nykyinen käytäntö on kaikkien osapuolten ajan tuhlausta

Sari Volanen

Sosiaalisen pääoman lisääminen kotikaupungissamme on erittäin tärkeää. Tätä tavoitetta tukeaksemme minä ja muut ryhmäämme edustavat päättäjät pyrimme myötävaikuttamaan siihen, että esimerkiksi koulurakennuksemme ovat monitoimitaloja ja ympäröivän yhteisönsä keskeisiä kokoontumistiloja.

Kun asukkailla on mahdollisuus kokoontua yhteisen mielenkiinnon tai harrastuksen pariin helposti ja edullisesti, luo se yhteisöön paljon hyvää. Seurat, yhdistykset ja muu kolmas sektori kotouttaa, kuntouttaa, liikuttaa ja ylläpitää mielen sekä kehon terveyttä. Näiden tahojen toimintaedellytysten parantaminen on meidän kaikkien etu.

Lukion, Sinilähde-talon ja Kailas-talon tiloja on suunniteltu yhdessä laajan käyttäjäkunnan ajatuksia ja tarpeita kuunnellen. Tällainen hankkeen toteutustapa luo hyvän pohjan sille, että rakennustemme käyttöaste on mahdollisimman korkea eivätkä tilat ole tyhjillään koulupäivän päätyttyä tai viikonloppuisin.

Tilojen käyttö tulee tehdä mahdollisimman helpoksi. Vakiovuoroja tarvitsevat voisivat tehdä sopimukset toimintakausille ja satunnaiset tilavaraukset voisi tehdä esimerkiksi Timmin kautta. Samaan tapaan kuin Spotista tai KahVillasta voi varata kokoustilan käyttöönsä. Ilmeisesti tämä on jo nyt mahdollista joiltain osin.

Tilojen käytöstä ei pidä periä maksua. Nykyinen käytäntö on, että yhdistykset ja seurat maksavat käyttövuoroista tai satunnaisesta käytöstä vuokraa kaupungille. Vuokra maksetaan jopa hiekkakentällä järjestetystä tapahtumasta.

Vuosittain nämä samaiset yhdistykset hakevat ja saavat kaupungilta tukea (kulttuuri- ym. tuet) toimintansa tai jonkun projektin rahoittamiseen. Nykyinen käytäntö on kaikkien osapuolten ajan tuhlausta ja rahojen siirtelyä tililtä toiselle. Verovaroin kustannetut tilat ovat veloituksetta koululaisten käytössä, miksi eivät myös muiden kuntalaisten? Samanlaisia veronmaksajia me kaikki olemme.

Verovaroin kustannetut tilat ovat veloituksetta koululaisten käytössä, miksi eivät myös muiden kuntalaisten?

Kunta organisaationa pelkästään hyötyy vilkkaasta ja toimeliaasta kolmannesta sektorista. Yhdessä me tätä kaupunkia kehitämme ja pyrimme pitämään kaikki kuntalaiset menossa mukana. Tehdään siitä helpompaa!

Kirjoittaja on teknisen lautakunnan jäsen (PaHe).

Kommentoi