Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Meillä ei olisi ollut oikeutta päästää kuvaajia haudoille – emme menneet itsekään seuraamaan kaivauksia

Itä-Hämeessä oli 15.12.2020 Tommi Lipposen ja Tapani Ripatin mielipidekirjoitus koskien Vierumäen joukkohautaa. Kirjoituksessa oli virheitä ja ehkä väärinymmärryksiäkin, joita on syytä tarkentaa.

Heinolan kaupunki ja Versowood laativat yhdessä kajoamislupahakemuksen, jonka Itä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) haudatun ruumiin siirtolupahakemuksena käsitteli ja myönsi luvan 27.11.2018. Asian ratkaisuun on viranomaislausuntojen lisäksi luultavasti vaikuttanut se, että kuulutuksen perusteella Avin saamissa neljässä mahdollisilta omaisilta tulleissa kirjelmissä on puollettu hakemusta.

Varsinaisen päätöksen lisäksi asiakirjaan on kirjattu siirtoprosessissa huomioon otettavia seikkoja, joita ovat muun muassa, että siirto on hoidettava hienotunteisesti, arvokkaasti ja vainajia kunnioittavalla tavalla. Yksi kohta on, että kaivausalueelle pääsy tulee tarvittaessa estää sekä mahdolliseen kaivausalueen vartiointiin on syytä varautua. Siirtoprosessille perustettiin monialainen ohjausryhmä.

Kaivausten alkamisen 19.10.2020 jälkeen ohjausryhmän jäseniin on ottanut yhteyttä muutama eri kuvaajataho. Avin kirjaamiin huomioon otettaviin seikkoihin perustuen ohjausryhmä teki 7.10.2020 päätöksen, että ulkopuolisia kuvaajia ei alueelle päästetä, ja toimme jälleen esiin, että näköyhteys kaivauksiin tulee estää joka suunnasta.

Ohjausryhmä katsoi hienotunteisuudeksi myös sen, että emme menneet itsekään seuraamaan kaivauksia. Ainoana poikkeuksena on Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän edustaja, jolle siirron valvonta kuuluu. Kaivausalueella on ollut jatkuva vartiointi.

Hienotunteisuusasian lisäksi DNA oli toinen asia, miksi kävijöiden määrä tuli pitää mahdollisimman pienenä. Tässä kohteessa arkeologitkin käyttävät suojavarusteita pääasiassa siksi, että heidän DNA:taan ei sekoitu vainajan DNA:han.

Raportti kuvausaineistoineen luovutetaan Museovirastolle, joka antaa sitä käyttöön harkintansa mukaan.

Mielipidekirjoituksen kysymykseen, kuka omistaa Suomen kipupisteet, voimme vastata, että me emme ainakaan. Tästä syystä meillä ei olisi ollut mitään oikeutta päästää kuvaajia paikalle. Teemme ja ohjaamme sitä, mihin meillä on lupa.

Tunnistimme kuitenkin asian erityisyyden, ja ohjeistimme 11.11.2020 Muuritutkimusta ottamaan työstä ja alueesta myös liikkuvaa kuvaa. Muuritutkimus on suorittanut kaivutyötä ammattitaitoisesti ja dokumentoinut prosessia parhaalla olemassa olevalla menetelmällä.

Kun raportti työstä valmistuu, luovutetaan se kuvausaineistoineen Museovirastolle, joka antaa aineistoa käyttöön oman harkintansa mukaan.

Vierumäen joukkohaudan siirron ohjausryhmä: Silja Mäkelä, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, Helena Taskinen, Museovirasto, Länsi-Suomen kulttuuriympäristöpalvelut, Hannu Takala, Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo, Tuomas Hoppu, Tampereen yliopisto, Kati Metso, Heinolan seurakunta, Matti Halme, Suomen hautaustoiminnan keskusliitto, Ville Kopra, Versowood Oy, Harri Kuivalainen, Heinolan kaupunki, Terhi Pietiläinen, Heinolan kaupunki, Irene Översti, Heinolan kaupunki

Kysymykseen, kuka omistaa Suomen kipupisteet, voimme vastata, että me emme ainakaan.