Mielipide: Nykyisellä valtuustolla ei ole ollut selkärankaa sopeuttaa palvelurakennetta talouden tosiasioiden mukaiseksi

Aimo Bonden, Esa Kosonen, Mauno Kuusela, Ritva-Maija Kuuskoski, Harri Okkonen, Erkki Paukkonen

Kaupunginvaltuusto päätti 23.11. ensi vuoden talousarviosta ja vuosien 2022–24 taloussuunnitelmasta. Päätöksestä selviää, että kaupunginhallituksen kesäkuussa antamaa laatimisohjetta ei noudattanut edes hallitus itse. Käyttömenoja ja investointeja lisättiin surutta ja vastuullinen, eteenpäin katsova taloudenhoito haudattiin.

Esimerkkejä siitä: Vuosi sitten valtuusto päätti, että suunnittelukautena 2020–23 investointien tulorahoitus on 55,1 miljoonaa euroa. Tänä vuonna päätettiin, että rahoitusta onkin vain 35,2 miljoonaa euroa. Vuosi sitten valtuusto päätti, että vuosina 2020–23 investoidaan 73,8 miljoonaa euroa. Tänä vuonna päätettiinkin investoida samoina vuosina 96,5 miljoonaa euroa.

Tulot vähenevät, mutta investoinnit vaan kasvavat!

Lisää esimerkkejä: Vuoden 2024 tulorahoitus on 6,6 miljoonaa. Se ei riitä kattamaan edes käyttömenoja investoinneista puhumattakaan. Tämän vuoksi kaupunki joutuu velkakierteen nollasummapeliin, jolle ei näy loppua. Esimerkiksi vuonna 2024 kaupunki lyhentää lainojaan pois 21 miljoonaa euroa ja ottaa saman 21 miljoonaa euroa velkaa lisää maksaakseen lyhennyksensä.

Millä laskuopilla kaupungin toimintaa ja taloutta hoidetaan? Kuka tai ketkä vastaavat laskuopin valinnasta?

Huhtikuussa valittava valtuusto on lähes mahdottoman tehtävän edessä. Nykyisellä valtuustolla ei ole ollut selkärankaa sopeuttaa kaupungin palvelurakennetta talouden tosiasioiden mukaiseksi tai huonompana ratkaisuna nostaa veroprosenttia.

Vanhan valtuuston perintöön sisältyy myös se, että uusi valtuusto ei voi perua nykyisen tekemiä ja kaupungin taloudelliset mahdollisuudet ylittäviä investointipäätöksiä. Niinpä kaupungin velka kasvaa vaalikauden loppuun mennessä ennätyslukuun 208 miljoonaan euroon. Sitä ei kaupunki tulorahoituksellaan pysty maksamaan.

Nykyisen valtuuston tavoite on säilyttää kaikki ennallaan. Siitä on esimerkki, että uudessakin valtuustossa istuu edelleen 43 valtuutettua, vaikka perustelut määrän vähentämiselle olivat selvät.

Huhtikuussa valittavien uusien valtuutettujen tulisi ensitöikseen perehtyä kunnolla kaupungin talouteen, tunnistaa ja tunnustaa tosiasiat ja käydä sen jälkeen rohkeasti ja päämäärätietoisesti ratkomaan edessä olevia ongelmia, muutosvaatimuksia ja uusia haasteita.

Kirjoittajat edustavat Heinolan puolesta -ryhmää.

Kommentoi