Mielipide: Penkin poistaminen ei poista ongelmaa – etsivä nuorisotyö käynnistyi jo Heinolassa, voisiko käynnistyä myös etsivä päihdetyö?

Riikka Taavila, Anne Ronkainen

Heinolan K-Marketin penkki on kirvoittanut monia keskusteluja kasvotusten, lehdessä ja varsinkin sosiaalisessa mediassa. Penkin tarkoituksena on ollut palvella kaikkia kaupungilla liikkuvia, ja koronankin vuoksi istumapaikat ovat rajalliset niitä tarvitseville, mutta penkki halutaan pois. Meidän mahtava K-kauppiaskin kyllästyi, eikä enää jaksanut. Kiitos hänelle tästä ajasta, jonka penkki ilonamme oli!

Penkki tuntuu tuoneen näkyville ongelman, joka on ollut tämmöisen tavallisen perheenäidin sekä tavallisen kotona ja töissä viihtyvän heinolalaisen silmin hyvin piilossa: huumeet. Selkeästi jotakin muuta kuin pulkkaa vetäneet ihmiset kokoontuvat päivittäin K-Marketin penkille.

Eivät huumeet uusi juttu Heinolassa ole, nyt ne on vain nakattu kuin märkä rätti kasvoille, keskellä kaupunkia. Kukaan ei voi enää sulkea silmiään tämän ongelman edessä. Tähän penkille kerran istahdin, ja lapseni parkaisi: ”Äiti älä istu siihen siinä on huumetta ja räkää!”

Monessa keskustelussa syyllisiä tähän asiaan ovat muut kaupungit, jotka lähettävät päihteiden väärinkäyttäjät meille tänne Heinolaan. Syytetään Heinolan kaupunkia siitä, että se antaa asuntoja näille muualta tuleville. Olivat syyt mitkä tahansa, ei penkin poistaminen poista ongelmaa, muuta kuin juuri siitä K-kaupan edestä. Uusi penkki löytyy kyllä.

Itä-Häme-lehdessä 17.12.2020 Pirjo Manninen sanoo, että kaupunki tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja niille, jotka hakeutuvat hoitoon. Artikkelissa mainitaan, että hoitoon hakeutuukin aikaisempaa enemmän ihmisiä. Se on hyvä. Haasteena onkin, kuinka saada vielä enemmän ihmisiä hakeutumaan hoitoon omasta tahdostaan.

Heinolan kaupungin sivuilla kerrotaan, että avoimet päihde- ja mielenterveystyön palvelut ovat katkolla koronan takia ja palveluita saa vain ajanvarauksella. Mietimme vain, että kuinkahan helppoa on ”penkittäjän” ensin varata aika, ja sitten mennä varatulle ajalle, jonka saa ehkä viikon kahden päähän.

Olisiko sula mahdottomuus mielenterveys- ja päihdetyöntekijöiden käydä esittäytymässä siinä penkillä?

Etsivä nuorisotyö käynnistyi jo Heinolassa. Voisiko käynnistyä myös etsivä päihdetyö? Nyt kun penkki on vielä paikallaan, ei olisi vaikea asiakkaita löytää.

Olisiko sula mahdottomuus mielenterveys- ja päihdetyöntekijöiden käydä esittäytymässä siinä penkillä? Käydä kertomassa minkälaisia palveluita heille täällä on tarjota. Matalan kynnyksen palveluiden lisänä palvelu menisi siis myös asiakkaan luo.

Tuskin kukaan mielellään on näiden keskustelujen kohde, K-Marketin penkillä piikittävä, ryyppäävä ja huutava, rahaa pummaava ihminen. Jotain tälle asialle olisi muutakin tehtävä, kun poistaa penkki.

Kirjoittajat ovat kuntavaaliehdokkaita (PaHe).

Kommentoi