Mielipide: Etelä-Savosta tehtävä valtakunnallinen monipaikka-asumisen ja uudenlaisen työn pilottimaakunta

Esko Kilpinen

Vuosi 2020 on saateltu historiaan. Vuosi oli moneltakin osin mieleen painuva, vuoden aikana levisi maailman laajuinen koronapandemia, jonka vaikutukset olivat poikkeusoloinen merkittäviä Suomen ja koko maaliman taloudelle ja toiminnoille.

Me kansalaiset saimme paljon ohjeita ja käyttäytymisrajoitteita, eikä kuulemma vanhaan normaaliin ole paluuta. Monien virastojen ja työpaikkojen työntekijät työskentelevät etänä kodeistaan ja vapaa-ajan asunnoiltaan käsin. Nämä etätyösuositukset jatkuvat edelleen. EU ja Suomen valtio ovat joutuneet suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia korjausliikkeitä ja elvytystoimia.

Koronan torjunnassa on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita muun muassa kehittämällä meidän kansalaisten suojaksi koronarokote, jonka me toivottavasti kaikki saamme kevään aikana. Rakennerahasto-ohjelmien lisäksi EU-jäsenvaltiot ovat sopineet koronavaurioiden torjuntavälineeksi käytettävän EU:n elvytys- ja palautumisväline RRF (Recovery and Resilience Facility). Tämä elpymisväline on kooltaan 750 miljardia euroa.

Kestävän kasvun ohjelman tarkoitus on edistää nopeavaikutteista elpymistä, sekä elinkeinoelämän ja julkisten palveluiden uudistamista EU:n elpymisrahoituksella, jota Suomeen on luvassa RRF-välineen kautta 2,3 miljardia euroa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Elpymiseen kanavoidaan lisärahoitusta myös muiden EU-ohjelmien ja välineiden kautta. RFF-välineessä on ohjelmarunko, jossa avataan ohjelmatavoitteita ja kokonaisuuksia, joita maakunnat ja valtioneuvosto ovat yhdessä valmistelleet, ja ohjelma valmistunee EU:n hyväksynnällä kevään aikana.

Viime keväällä alkaneen koronaepidemian aikana Etelä-Savon kunnissa on etätyöskennellyt tuhansia vapaa-ajan asukaita, joista kokemukset ovat olleet erittäin myönteisiä, ja monipaikka-asuminen on todettu toimivaksi ratkaisuksi ja uudeksi normaaliksi. Kuten pullataikina ja oluen valmistus tarvitsee nousemiseensa ja käymiseensä hiivaa, sitä yhteistyön hiivaa tarvitaan myös maakunnan elinvoiman ja palvelujen kehittämiseen.

Alan palveluja tuotteistamalla ja säädöksiä järkeistämällä saadaan parempia tuloksia kuin some- tai julistus-ilotulituksella.

Kunhan korona on selätetty, mielestäni meidän tulee järjestää Etelä-Savon oma huippukokous, jossa yhdessä valtavirtaistetaan ja virallistetaan nyt käynnissä oleva etätyötyöskentelybuumi. Miten yhdessä tuotteistamme muun muassa monipaikka-asumisen, maallemuuton, uudenlaisen työskentelyn ja asumisen. Koska Etelä-Savossa on saman verran vapaa-ajan asuntoja kuin vakituisia asuntoja, meidän pitää hakea Etelä-Savon maakunta valtakunnalliseksi monipaikka-asumisen ja uudenlaisen työn pilottimaakunnaksi.

Uskon, että hyvällä yhteistyöllä saadaan maakunnan ja alueen kuntien kannalta elvytys- ja kehittämistyökaluilla parempi osumatarkkuus ja lopputulos, kun pohditaan asioita laajemmin. Alan palveluja tuotteistamalla ja säädöksiä järkeistämällä saadaan parempia tuloksia kuin some- tai julistusilotulituksella.

Toivomaani kevään Etelä-Savon huippukokousta, odotellessa alueen kunnat kotiläksynä voisivat kaivaa esille rakennusmääräyksensä ja päivittää ne asumisen mahdollistavaksi.

Kirjoittaja on Etelä-Savon maakunnan yhteistyöryhmän 1. varapuheenjohtaja ja Pertunmaan kunnanvaltuutettu (kesk.).

Kommentoi