Mielipide: Päätöksenteon kiemuroissa riittää ihmettelemistä myös valtuutetuille

Pekka Kantanen

Heinolan kaupunginvaltuuston kokous 14. joulukuuta 2020 oli koronavuoden viimeinen kokous. Kokous oli pitkä ja tunteita nostattava, ja sitä sai seurata tv:n välityksellä.

Paljon ei ollut listalla päätettävää. Valtuutetut toivat omia käsityksiään ja mielipiteitään julki myös yleisölle, jotka seurasivat kokousta tv:n äärellä. Lähes kaikki valtuutetut osallistuivat etäyhteydellä omista kodeistaan, ja taustalla saattoi näkyä mitä erilaisimpia huoneita.

Itse olin keittiössä melkein sata vuotta vanhassa maalaistalossa ja pukeutuneena normaalista poikkeaviin vaateisiin. Tuli mieleen, että olisiko pitänyt olla kauluspaita?

Päätöksenteon kiemurat eivät aina aukea yleisölle, ja välillä meinaa olla vaikeaa myös valtuutetulle.

Pykälä 43 aiheutti paljon keskustelua, ja valtuusto myös äänesti kohdasta 1, jossa päätettiin valtuutettujen määräksi 43. Kohdassa 2 hyväksyttiin hallintosäännön 48 §:n tiedonhallintolain vaatimuksia koskevat lisäykset. Kohta 3 hyväksyy "liitteenä olevan" hallintosäännön siten, että se tulee voimaan 1.1.2021.

Tuo sana "liite" oli minusta turha kohdassa 3, ja siitä syntyi jopa kiivaskin keskustelu. Omat perusteluni olivat, että sana "liite" pitää poistaa, koska siinä on jo vanhentuneita ja virheellisiä sääntöjä. Katsoin valtuutettuna tarpeelliseksi puuttua tuohon asiaan.

Pilkun viilaaja en halua olla, mutta rehellisenä miehenä meinaan puuttua jatkossakin epäkohtiin.

Esityslistan kokoajalla on ollut aikaa poistaa selvät virheet. Hallintosääntöuudistus alkoi vuoden 2020 alussa ja poliittiset ryhmät antoivat uudistuksista lausunnon jo maaliskuussa.

Pilkun viilaaja en halua olla, mutta rehellisenä miehenä meinaan puuttua jatkossakin epäkohtiin, vaikka minut sitten leimattaisiin tyhmäksi. Kaupunginhallituksen päätösehdotus olisi ollut sanamuodoltaan jo parempi.

Hallintosääntökorjaus koskee vain pykälän 48 § muuttamista siten, että se tulee voimaan 1.1.2021.

Kirjoittaja on Heinolan kaupunginvaltuutettu (kesk.).

Kommentoi