Mielipide: Kanervalasta pelastus Hopeasilta-ongelmaan – Kaikki vaikuttavat tekijät huomioon ottaen kaupunki voisi jäädä jopa voitolle

Seppo Ruuskanen

Perjantain 15.1.21 Itä-Hämeestä sai lukea, että Hopeasilta 2 -projekti on vastatuulessa ja tästä johtuen Mäntylän palveluyksikössä olevat vanhukset uhkaavat jäädä hoivapaikkaa paitsi.

Juttua lukiessa tulee väkisinkin mieleen runsas vuosi sitten lopetettu ja nyt tyhjillään seisova Kanervalan palvelukeskus. Kaikki asiaa tuolloin seuranneet varmasti muistavat ne kiemurat, joiden jälkeen Kanervalan lopettamispäätös valtuustossa syntyi, joten ei niistä tässä enempää.

Sen sijaan syytä taas kerran on ihmetellä, miksi Kanervala ylipäätänsä lopetettiin varsinkin, kun jo tuolloin tiedettiin, että Heinolassa tullaan tarvitsemaan hoivapaikkoja lisää. Nyt tämä tosiasioilta silmien sulkeminen uhkaa jättää vanhukset taivasalle. Koska näin ei tienkään voi tapahtua, mitä pitäisi tehdä?

Ehdotus kaupungin päättäjille: ottakaa Kanervalan palvelukeskus takaisin käyttöön. Lisäksi, kun nyt näyttää siltä, että vastoin aikaisempia suunnitelmia Kanervalan kiinteistö näyttää jäävän kaupungille, käynnistäkää välittömästi toimenpiteet, joilla saadaan Kanervalan hoivapaikkojen määrää lisättyä aikaisemmasta. Ja vielä, koska oletus on, että Kanervalan paikat eivät lisäämisen jälkeenkään riitä vastaamaan tarvetta, hankkikaa seminaarin alue kaupungille ja sijoittakaa tarvittavat paikat siellä oleviin rakennuksiin.

En mene tässä väittämään, mikä on näiden toimenpiteiden taloudellinen lopputulos, mutta uskaltaisin olettaa, että kaikki vaikuttavat tekijät huomioon ottaen kaupunki voisi jäädä jopa voitolle. Näin siksi, että mainituilla toimenpiteillä saavutettaisiin ensinnäkin se, että voidaan luopua koko Hopeasilta 2 -projektista, koska uusia rakennuksia ei tarvita. Toiseksi, saataisiin aikaan kaksi erinomaista hoivapalveluyksikköä, joissa ihmiset oletettavasti viihtyisivät, arkielämän keskellä, paremmin kuin syrjään eristyksiin rakennetussa laitoksessa.

Kolmanneksi, pelastettaisiin upeat rakennukset täydentämään Heinolan kaupunkipuistoa ja sen puutalokortteleita, mikä tekisi kokonaisuudesta vielä nykyistäkin paremman turistivetonaulan. Mikä tärkeää, seminaarin tontin rakennusoikeuksien hyödyntämismahdollisuudet ovat merkittävä asia arvioitaessa hankkeen taloudellisuutta.

Seminaarin tontin rakennusoikeuksien hyödyntämismahdollisuudet ovat merkittävä asia arvioitaessa hankkeen taloudellisuutta.

Kanervalan lopettaminen tapahtui pitkälti sen ansiosta, että ihmiset, jotka olivat asian maaliin ohjailemassa, hoitivat hommansa sitkeästi, tyylipisteistä tai antamiensa lupausten luotettavuudesta välittämättä. Tämän Kanervalan uudelleen käyttöönottoa koskevan ehdotukseni jo asialistalle saannin saatikka hyväksynnän kohdalla on se ongelma, että tätä ei ole eteenpäin viemässä kukaan. Ehdotukseni kuulunee siis sarjaan ”turhia höpinöitä”, kuten kriittinen ystäväni tullee mielipiteensä todennäköisesti ilmaisemaan kirjoitukseni luettuaan.

Vinkki kuitenkin valtuustoehdokkaille: voisi olettaa, että niistä noin 3 000 heinolalaisesta, jotka aikanaan allekirjoittivat Kanervalan säilyttämisen puolesta olevan adressin, löytyy riittävästi äänestäjiä varmistamaan ainakin yhden sellaisen valtuustoehdokkaan läpimenon, joka ajaa Kanervalan uudelleen käyttöönottoa.

Kommentoi