Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Suunta on selvä, mutta keinot ja askelten pituus aiheuttavat leimahduksia

Eläinten tuotantokäyttö puhututtaa, ja koska kirkon toimia ja toisaalta puheita on ihmetelty, koetan selventää asiaa Heinolan seurakunnan ympäristötyöryhmän puheenjohtajan ominaisuudessa.

Kestävä kehitys on nimensä mukaisesti jatkuvaa kehitystä. Sitä tehdään askel kerrallaan. Haluamme hyvää elämää, ja me, keillä on lapsia, toivomme lapsillemme hyviä elämisen mahdollisuuksia. Suunta on selvä, mutta keinot ja aikataulu ovat seikkoja, jotka aiheuttavat kiistaa ja kärjistyksiä.

Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on ympäristödiplomiohjelma ja ilmasto-ohjelma. Molemmissa painotetaan ruuan ilmastovaikutusten vähentämistä ja sitä kautta lihan ja eläinperäisten tuotteiden vähentämistä. Myös hävikin vähentäminen on tärkeä kriteeri.

Eettiseen puoleen liittyy myös se, että ympäristödiplomissa minimikriteerinä on lähi- ja luomuruoan ja Reilun kaupan sertifioitujen tuotteiden käyttö. Diplomi myös ohjaa kestävän kalan hankintaan ja käyttöön. Kaikilla seurakunnilla sekä tuomiokapituleilla ja Kirkkohallituksella pitää olla Kirkon ympäristödiplomi vuonna 2025.

Kestävä kehitys etenee askel kerrallaan. Suunta voi pysyä hyvänä keskustelun ja tiedon avulla.

Kirjoittaja on Heinolan seurakunnan ympäristötyöryhmän puheenjohtaja.

Kestävä kehitys etenee askel kerrallaan.