Mielipide: Tarvitsemme ympäristöystävällisempää tehomaataloutta – Lisäksi kannattaa kehittää Suomen luontoon ja edellytyksiin hyvin sopivaa lähituotantoa ja luomutuotantoa

Pekka Rusila

S-ryhmän pääjohtaja vaatii tilakokojen kasvattamista eli tehomaatalouden lisäämistä ja sitä kautta halvempia hintoja. Hintoja voidaan halventaa myös lyhyemmillä logistiikkaketjuilla. Mielestäni me tarvitsemme ympäristöystävällisempää tehomaataloutta, mutta meidän kannattaa kehittää sen rinnalla, Suomen luontoon ja edellytyksiin hyvin sopivaa lähituotantoa ja luomutuotantoa.

Suomi ei koskaan tule pärjäämään tehotuotannolla Keski-Euroopan tuottajille, siksi meidän kannattaa erikoistua pienempään lähi- ja luomutuotantoon. Tutkimuksetkin osoittavat, että Suomen puhtaassa ilmassa ja yöttömässä yössä tuotetut tuotteet ovat erilaisia, parempia, haluttuja.

Esimerkiksi Pekan Leipä Heinolassa vie luomuleipää Saksaan. Tuotantoketjua voi ja pitää kehittää muullakin tavalla, kuin vain kasvattamalla tilakokoja. Tämän päivän ja huomisen asiakas arvostaa läpinäkyvää tuotantoketjua, kotimaista, lähellä tuotettua, turvallista, maukasta ruokaa, joka myös tukee kotiseutua, aluetaloutta.

Kun halutaan asuttaa koko Suomi, lähituotannon kehittäminen on siihen yksi hyvä keino. Tämä edellyttää hyvää yhteistyötä lähitilan, lähituottajan, lähiteollisuuden ja kaupan kesken. Maatilamatkailun kehittäminen sopii hyvin tähän konseptiin.

Myös kaupan pitää ymmärtää valikoimiensa mainonnassa muutakin kuin hinta. Kaupassa pitää olla tuotteita, joissa hinta on tärkeä valintaperuste, mutta siellä pitää olla myös lähellä tuotettuja paikallisia tuotteita joissa maku, ympäristöystävällisyys, erilaisuus, perinteet, vaikuttavat valintaan.

Kaupan pitää osata viestittää tämä asiakkaille. Nyt ei vielä osata tai haluta. Myös ravintolat voisivat erikoistua lähellä tuotettujen raaka-aineiden käyttöön ja mainontaan. Lähituotannossa kannattaisi myös hyödyntää agroekologinen symbioosi eli tuotetaan ruokaa ja energiaa. Yhdessä olemme enemmän.

Olen ollut kehittämässä S-ryhmän lähiruoka- ja luomuvalikoimia, olen valmentanut pientuottajia teemalla ”Miten saan tuotteeni kaupan hyllylle?”, olen synnyttänyt Heinolaan lähiruokatori-ravintola Heilan. Tiedän mistä puhun.

Hintoja voidaan halventaa myös lyhyemmillä logistiikkaketjuilla.

Kommentoi