Mielipide: Nuorisovaltuustoon kuuluvat ovat nuoria siinä missä muutkin

Aleksi Nurminen

Kaupunginvaltuutettu Sanna Karppinen (PaHe) kritisoi mielipidekirjoituksessaan "Nuoret kaipaavat keskustaan elämää ja paikkoja, joissa saa olla – aikuiset miettivät paikkaa, jossa lapset saisivat harrastaa ilman, että heistä on haittaa" (Itä-Häme 9.2.) nuorisovaltuustoa byrokraattiseksi toimielimeksi, joka ei sovi lapsille ja nuorille.

Näin ei todellakaan ole. Muistutamme, että Suomessa on käytössä edustuksellinen demokratia eikä tässä maassa ole tapana järjestää Antiikin Kreikan ajan kansankokouksia nuorten kuulemista varten. Olemme keränneet ja keräämme mielipiteitä kyselyillä sekä nuorilta suoraan, kuten tuttavilta. Meihin voi ottaa kuka vain nuori matalalla kynnyksellä yhteyttä tai pyrkiä nuorisovaltuustoon mukaan.

Me olemme nuoria, emmekä eroa mitenkään muista nuorista. Edustamme nuoria lautakunnissa, kuten teknisessä lautakunnassa ja hyvinvointilautakunnassa.

Nuorisovaltuusto on saanut paljon asioita aikaiseksi Heinolassa ja valtakunnan tasolla. Esimerkiksi Lyseonmäen koululle nuorisovaltuusto on saanut aikaiseksi monitoimikentän, roskakoreja ja sohvia. Lukiolle hankittiin uusi tv, lautapelejä ja Wii-pelikonsoli. Tapahtumista nuorisovaltuusto on Heinolassa järjestänyt esimerkiksi eduskunta- ja kunnallisvaalipaneeleita ja Amazing Racen. Tässä on mainittu vain osa kaikesta, mitä on järjestetty ja hankittu, puhumattakaan kaikesta muusta.

Nuorisovaltuusto on kuntalain 26 §:n mukainen vaikuttamistoimielin, jonka toimintasäännön hyväksyy kaupunginhallitus. Päättäjillä on siis mahdollisuus vaikuttaa, mihin ja miten nuorisovaltuusto ottaa kantaa.

Ongelma ei ole, että nuorisovaltuusto olisi lapsille ja nuorille sopimaton, byrokraattinen vaikuttamistoimielin. Ongelma on ollut ennemminkin se, että nuorisovaltuustoa kuullaan harvoin, ja kun kerrankin on kuultu, sen mielipidettä tai kannanottoa arvostellaan. Tässä helposti unohtuu, että tärkeimpänä tehtävänämme on juuri tuoda nuorten näkökulmaa päättäjille sekä kuntalaisille.

Juuri nyt valtuutetuilla on hyvä mahdollisuus vahvistaa nuorisovaltuuston asemaa ja nuorten kuulemista hallintosäännön päivityksen yhteydessä.

Vaikka olemmekin virallinen vaikuttamistoimielin, emme silti eroa lapsista ja nuorista mitenkään; tiedämme siis yhtä lailla nuorten asioista kuin kuka tahansa muukin. Emme siis allekirjoita ajatusta, että nuorisovaltuusto olisi lapsille ja nuorille sopimaton, “byrokraattinen” vaikuttamistoimielin.

Juuri nyt valtuutetuilla on hyvä mahdollisuus vahvistaa nuorisovaltuuston asemaa ja nuorten kuulemista hallintosäännön päivityksen yhteydessä.

Kirjoittaja on Heinolan Nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja.

Kommentoi