Mielipide: Uusia puurakennuksia Heinolaan

Markus Sahuri

Tällä hetkellä Suomessa noin 30 prosenttia uudisrakentamisesta on puurakentamista. Voimme siis puhua vuoden 2021 rakentamisen trendistä. Heinolankin katukuvasta löytyy lukematon määrä oman aikakautensa puurakentamista: Harjupaviljonki, Heinolan seminaari, lääninkivalteri Aschanin talo, kaupungin museo, Heinolan kirkko, WPK talo ja Apteekkitalo. Lisäksi on lukemattomia muita hienoja rakennuksia, jotka hyvällä huolenpidolla taipuvat moneen tarkoitukseen niin julkiseen kuin yrityksien käyttöön.

Miksi emme siis tälläkin aikakaudella jättäisi kunnassamme puurakentamisen kädenjälkeä katukuvaamme, jota tulevat sukupolvet katselevat ja arvostavat? Kunnassamme on menossa monia selvityksiä ja hankkeita, niin saneerauksien kuin uudisrakentamisen osalta. Voisimmeko näissäkin hankkeissa hyödyntää oman kuntamme vahvaa osaamista?

Määrätietoisella työllä voisimme. Näin loisimme omalta osaltamme vakaata pohjaa yrityksille kehittyä ja kasvaa, sekä olisimme vetovoimainen kunta työvoimalle ja palveluille. Heinola on kautta historian ollut ja toivottavasti tulee olemaan puunjalostuksen ja puurakentamisen vahva teollisuuden keskittymä, joka ruokkii välillisesti myös lukemattomia muita yrityksiä.

Puurakentaminen tukee omalta osaltaan myös hyvin terveellistä ja turvallista ympäristöä. Minusta mielenkiintoinen tutkimus on menossa Kuhmossa Tuupalan puukoululla. Siellä on käynnissä hanke, jossa mitataan puurakentamisen vaikutuksia muun muassa lasten stressitasoon. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että puukoulu auttaisi palautumisessa.

Mitä enemmän panostaisimme puurakentamiseen, sitä enemmän voisimme mitata ja tutkia sen hyötyjä vielä nykypäivää paremmin.

Voisimmeko siis ihan tietämättämme jo nyt rakentamalla puusta vaikuttaa ja luoda onnistumisen iloa ja riemua kouluympäristössä lapsille ja nuorille. Tulevaisuuden kannalta osaisimme tehdä parempia päätöksiä puurakenteisista toimisto- ja neuvottelutiloista.

Tutkimuksissa on havaittu, että puukoulu auttaisi palautumisessa.

Kommentoi