Mielipide: Heinolassa tarvitaan napakka ote kuntatalouden hoitoon – Poliitikot perustelevat löperyyttään hyvien palveluiden järjestämisellä, joka ei kuitenkaan näytä saavan yritysvirtaa kasvuun

Esa Kosonen

Yrityksillä on odotuksia kotikunnalleen. Toteutuessaan ne tuovat myönteisiä vaikutuksia koko kuntaan ja sen asukkaille. Näitä ovat ainakin yritysten luomat työpaikat, kuntatalouden tasapaino ja monipuolinen yritystoiminta omassa kunnassa.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) julkaisi torstaina 11.2.2021 Kuntarankingin näistä asioista. Mittaus tehdään kahden vuoden välein.

Kuntaranking-tutkimuksen mittarit ovat lahjomattomat ja antavat suuntaa kehittämistarpeille. Kolmannes mittareista ja pisteistä tulee suoraan yrityksille tehdyistä kyselyistä ja loput virallisista tilastoluvuista. Heinola sai 31 pistettä ja jätti 50 kunnasta taakseen nyt kuusi. Olemme nousseet neljä sijaa vuosien 2017 ja 2019 sijoituksista, joissa olimme mitatusti lähes kehnoin sijalla 48. Tasaisesti.

Parhaat pisteet ja sijoitukset saivat tutut Lieto (86 p), Naantali, Seinäjoki ja Hyvinkää (72 p).

Pisteitä saa, jos kunnan talous on hoidettu hyvin. Kunnan tuloveroprosenttia, toimintamenot per asukas ja työllisyysaste ovat kuntatalouden mittareita. Samoin pisteitä saa, mikäli yrittäjyysaktiivisuus kunnassa on kunnossa. Mittareina ovat yrittäjyysaste, yrityksiä per asukas ja aloittaneet yritykset per yrityskanta.

Heinolan toimintamenot per asukas ovat ennätyksellisen korkeat kahdesta syystä. Toimintamenot kasvavat löperöstä kulukurista johtuen vuosi vuodelta – ja asukkaat, jotka joutuvat löperyyden maksamaan, vähenevät ja vanhenevat.

Tilannetta ei korjaa lillukanvarsissa piehtarointi tyyliin Perhepuiston kulujen jaksottaminen useammalle vuodelle.

Poliitikot perustelevat löperyyttään hyvien palveluiden järjestämisellä, joka ei kuitenkaan näytä saavan yritysvirtaa ja työllisyyttä kasvuun Heinolassa. Tuloveroprosenttikaan ei ole kilpailukykyinen yritysten Heinolaan siirtymisen kannalta.

Tarvitaan kokonaan toinen ote virkamieskunnalta ja päätöksentekijöiltä. Tilannetta ei korjaa lillukanvarsissa piehtarointi tyyliin Perhepuiston kulujen jaksottaminen useammalle vuodelle tai skeittimontun paikka tai opastaulujen sijoittelu ohiajoteitten varsiin eivätkä tonttihintojen huudattamiset tai huudattamatta jättämiset.

Mitä jos aloitettaisiin aito keskustelu aiheesta ”Heinolalla ei ole enää varaa nykyisiin palveluihin. Siksi palvelut on järjestettävä uudella tavalla. Muutos on mahdollisuus parempiin palveluihin.”

Näin kehotettiin kuntia nyt toimintansa lopettavan valtuuston aloitusvuonna 2017 EK:n Kuntaranking 2017 -saatteessa. Sivutuotteena keskustelusta voisimme saada tehokkaat mittarit Heinolan elinvoimapalveluille ja nousun kuntana, johon yritykset luovat uutta työtä ja näkevät Heinolan mahdollisuudet.

Kommentoi