Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Me kaikki tarvitsemme inhimillisyyttä, tukea ja turvaa – On tärkeä miettiä, näemmekö Heinolan ikääntymisen uhkana vai mahdollisuutena

Kun ajattelemme Heinolan tulevaisuutta, yksi asia on varma. Ikäännymme. Lapsia ei synny ja elinikämme pitenee. Kun vuonna 1971 syntyneen tytön odotettu keskimääräinen elinikä oli 74 vuotta ja pojan 66 vuotta. Vuonna 2017 syntyneen tytön odotettu elinikä on 84,2 ja pojan 78,7 vuotta.

Yli 65-vuotiaita on tällä hetkellä Suomessa 1,18 miljoonaa, vuonna 2030 lähes 1,5 miljoonaan. Tämä tarkoittaa, että yli 65-vuotiaita on nyt 21,4 prosenttia väestöstä, 2030 jo neljännes väestöstä. Heinolassa yli 65-vuotiaita on tällä hetkellä jo 32,8 prosenttia väestössä ja luku kasvaa, aina vuoteen 2040.

Vanhuspalvelulaki, joka astui voimaan 1.10.2020, ohjaa henkilöstömitoitusta tehostetussa palveluasumisessa ja pitkäaikaishoidossa. Laissa henkilöstömitoitukseksi asetetaan 0,7 työntekijää asiakasta kohti. Laissa on siirtymäaika henkilöstömitoituksen täysmääräisen toteuttamisen osalta. Siirtymäaika loppuu 1.4.2023, jonka jälkeen vähimmäishenkilöstömitoitus on 0,7 työntekijää asiakasta kohti.

Henkilöstötarve hoivapalveluissa kasvaa sekä lain velvoitteiden että eläkkeelle jäämisen vuoksi. Seuraavan kymmenen vuoden aikana vanhuuseläkkeelle arvioidaan hoitoalalta jäävän 29 000 ja työkyvyttömyyseläkkeille 14 000 henkilöä. Pelkästään lähihoitajia ennustetaan jäävän vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkkeelle vastaavana aikana yli 18 000 henkilöä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seurasi henkilöstömitoituksen toteutumista kolmen viikon seurantajaksolla syksyllä 2020. Tänä vuonna tehdään kaksi seurantaa. Heinolassa tilanne on hyvä niiden yksiköiden osalta, jotka osallistuivat seurantaan. Emme ole niin sanotulla alittaneiden listalla.

On tärkeää miettiä, näemmekö Heinolan ikääntymisen uhkana vai mahdollisuutena? Sivistyneessä yhteiskunnassa arvostetaan kaiken ikäisiä ihmisiä ja ymmärretään, että jokaisella on oma tärkeä paikkansa. Hyvässä yhteiskunnassa ihminen on tärkein – olipa hän minkä ikäinen tahansa.

Ikäihmisten arvo on noussut viime aikoina, heitä suojellaan, jopa läheisiltä, mikä ei aina ole järkevää.

Markkinat eivät huolehdi ihmisten hyvinvoinnin jakautumisesta oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti, joten yhteiskunnan on varmistettava, että ketään ei jätetä ilman hoivaa ja huolenpitoa. Kun vanhusten kaltoinkohtelua tai huonoa hoitoa on tapahtunut, yhteiskuntamme julkinen palvelu on tullut ja ottanut palvelun omaksi tehtäväksi.

Me jokainen haluamme elämän, johon kuuluu arvokas vanhuus.

Heinolassa on tärkeää säilyttää laadukas, kunnioittava, yhteiskunnan turvaama palvelu, lähellä kuntalaista. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Heinolassa pitää olla hyvä elää, myös iäkkäänä. Ikäihmisten arvo on noussut viime aikoina, heitä suojellaan, jopa läheisiltä, mikä ei aina ole järkevää. Tarvitsemme toisia ihmisiä, lähelle ja tueksi.

Ikäihmiset suhtautuvat elämään rauhallisesti, he ovat kokeneet pahempiakin asioita, kuin tämän koronan. Heidän elämänsä on ollut kestävyyttä, sitkeyttä vaativaa, joskus ihan suomalainen kestävyyslaji. Talvisodan ihme kertoo, samoin suomalainen sisu. Olemme paljosta kiitollisia.

Tulevat kuntavaalit ratkaisevat kaupunkilaisten tulevaisuutta Heinolassa. Peruspalvelut on turvattava Heinolassa, oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tarkastuslautakunnan jäsen, varavaltuutettu (sd.).