Mielipide: Kohta kohdalta, pikkuhiljaa täyden kympin liikuntakaupungiksi

Teppo Arifullen

Heinolan ulkoliikuntapaikoista on ollut oikein hyvää keskustelua pitkin talvea. Asiallinen keskustelu kehittää ja avartaa mielipiteitä. Se myös auttaa erilaisia näkemyksiä lähentymään toisiaan. Ainakin näin sen pitäisi olla.

Kannatan ehdottomasti tykkilumiladun tekemistä raviradalle. Se on meille kaikille erittäin tärkeää. On mukavaa, kehittävää ja kasvattavaa kun eskarit ja koululaiset pääsevät hiihtämään. Antaa opettajillekin lisää valinnanvaraa liikuntatunnin järjestämiseen, kun ei tarvitse aina olla liikuntasalissa (varsinkin, kun niistäkin on pulaa).

Raviradan lumettaminen lisää kaikenikäisten liikuntaa. Mikä olisikaan sen parempaa, kuin että eläkeläisemme, lapsemme ja me kaikki, voimme pitää itsemme hyvässä fyysisessä kunnossa, hiihtämällä turvallisella reitillä. Tämä on ennaltaehkäisevää toimintaa, joka maksaa kyllä itsensä takaisin.

Se, miten tämä tehdään, on varmaankin keskustelujen ja yhteisten palaverien kautta helpostikin toteutettavissa. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, eikä kaikkea tarvitse omistaa.

Ei kannata sijoittaa rahaa laitteisiin, jotka kumminkin ovat käytöstä pois noin 50 viikkoa vuodessa? Kun näitä ei osteta omaksi, rahan voi käyttää uuteen latukoneeseen. Sen Heinola tarvitsee ja pikaisesti, jo pelkästään luonnonlumilatuja varten.

Tekojää jäähallin viereen on toinen tärkeä asia. Tällöin liikkuva Heinola turvaisi lastemme luistelemaan oppimisen ja muun jääurheilun harrastamisen. Tästä asiasta kirjoitin ensimmäisen kerran vuonna 2018 ja juttelin myös muutaman virkamiehen kanssa. Silloin asia ei oikein ottanut tuulta. Jospa nyt?

Kannatan ehdottomasti tykkilumiladun tekemistä raviradalle. Se on meille kaikille erittäin tärkeää.

Meillä on jäähalli, jonka vieressä on kylmäkontti, joka tuottaa kylmän jäähallin jäähän. Vierumäellä on vastaava kontti, joka tuottaa kylmää kahteen kaukaloon. Silloin jo ajattelin ääneen, että varmaankin myös tämä Heinolan kylmäkontti pystyy tekemään kaksi jääaluetta.

Tosin kylmäkontissa joudutaan tekemään muutoksia ja hiekkakentälle vetämään kylmäputket. Tämä tietenkin maksaa, hintaa en rehellisesti osaa sanoa. Nämä hiihto- ja tekojääasiat kun saadaan kuntoon, voimme alkaa puhua todellisesta jokamiehen liikuntakaupungista.

Olen erittäin kiitollinen tekojääaloitteen tehneille henkilöille. Allekirjoitin sen itsekin heti. Aloitteen johdosta hinnatkin selvinnevät.

Haluan nostaa esiin myös hiekkatekonurmen kattamisen eli katon rakentamisen tekonurmialueen päälle. Tämä lisäisi tekonurmen käyttöä huomattavasti, kun sinne ei pääse lunta satamaan.

Ei sinne mitään lämmityksiä tarvitse alkaa tehdä, tuo katto ja seinät jo auttaisivat kummasti. Futaajien kausi pidentyisi entisestään, ja voisivathan siellä myös muut lajit käydä vetämässä oheisharjoituksiaan. Hallille saataisiin hyvä käyttöaste.

Tiedämme, ettei kaikki käy kuin elokuvissa ja kaikki maksaa, raha on tiukalla tulevaisuudessa. Jospa kohta kohdalta, pikkuhiljaa muutumme täyden kympin liikuntakaupungiksi.

Liikunta on aina ennalta ehkäisevää toimintaa, joka varmasti omalta osaltaan vähentää terveyspalvelujen käyttöä. Liikutaan ja nautitaan Heinolan luonnosta, laduista ja ulkojäistä, kun siihen on nyt mahdollisuus.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (PaHe) Heinolasta.

Kommentoi