Mielipide: Kaivokadun pysäkin lähelle kunnollinen polkupyöräparkki liityntäpysäköintiä varten

Jouni Ainali

Kiitos joukkoliikennelautakunnan jäsenille vyöhykejakoasian selventämisestä yleisöosastokirjoituksessaan (IH 11.2.). Tasataksajärjestelmä kuulostaa houkuttelevalta, varsinkin, kun sähköinen liikenne tulee laskemaan autoilun päivittäisiä kustannuksia, jolloin joukkoliikenteellä tulee olemaan täysi työ kilpailla hinnassa. Kun sähköautolla kulkeminen Lahteen ja takaisin maksaa pelkän käyttövoiman kannalta selvästi alle neljä euroa, niin 7,40 euron matka yhteen suuntaan kuulostaa suurelta.

Joukkoliikenneyhteydet samoin kuin työmatkapolkupyöräily ovat tärkeitä osia ilmastotavoitteisiin pääsyssä. Heinolan kaupunki on yhteistyökumppanina mukana Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen innovaatiokilpailussa, jossa haetaan innovaatioita Heinolan työmatkapolkupyöräilyn kehittämiseen.

Itse Lahdessa töitä tekevänä olen havainnut kokonaisajan siirtymisessä kotoa Lahteen bussilla liian pitkäksi suhteessa autolla kuljettuun aikaan. Lähtöpysäkkien ollessa rajallisia matkaa nopeuttaisi, jos voisi kulkea Kaivokadulle polkupyörällä kävelyn sijasta ja jatkaa siitä bussilla Lahteen.

Ongelmaksi muodostuu, ettei Heinolassa ole oikeasti turvallista paikkaa jättää pyöräänsä. Vähänkään arvokkaampaa pyörää ei uskalla jättää telineeseen tai talon seinustalle odottamaan työpäivän ajaksi. Vaikka pyörän kiinnittäisi rungosta, riskinä on renkaiden tai satulan menetys. En usko, että olen ongelmani kanssa yksin?

Kehitysajatuksena Kaivokadun pysäkin läheisyyteen olisi hienoa saada kunnollinen polkupyöräparkki, esimerkiksi Kaivokadun pysäkin viereisen parkkipaikan perälle. Eli niin sanottu liityntäpolkupyöräparkkialue.

Parkin olisi hyvä olla aidattu ja valvontakameroin valvottu. Katos olisi plussaa, jolloin parkin käyttö olisi mahdollista talvellakin, eikä vastassa olisi jäinen ja luminen polkupyörä. Parkki palvelisi myös koko keskusta-alueella työssä käyviä tai muuten pyörällä usein keskustassa, esimerkiksi torilla, asioivia.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (PaHe) Heinolasta.

Matkaa nopeuttaisi, jos voisi kulkea Kaivokadulle polkupyörällä ja jatkaa siitä bussilla Lahteen.

Kommentoi