Mielipide: Sote-uudistus vaarantaisi Heinolan palvelut? – Päätösvalta sosiaali- ja terveysasioissa siirtyisi kaupungilta maakunnalle

Fuat Wafin

Suunniteltu sote-uudistus jakaa maamme 21 maakuntaan, joita kutsutaan myös nimellä hyvinvointialue, koska maakunta nimenä kalskahtaa luotaantyöntävältä monen mielessä. Keskustalle maakunnat ovat niin tärkeitä, että ne pitää saada hinnalla millä hyvänsä, ja maakunnat ovatkin se liima, joka pitää keskustan hallituksessa, kävipä kunnallisvaaleissa miten hyvänsä.

Tutkimuslaitos Kantar TNS:n helmikuussa tekemän kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista vastustaa maakuntamallia ja vain vajaa neljännes puoltaa.

Miten sote-uudistus vaikuttaisi Heinolaan toteutuessaan? Ensimmäisenä päätösvalta sosiaali- ja terveysasioissa siirtyisi maakunnalle. Esimakua on saatu tästä Nastolassa, Hollolassa, Iitissä, Asikkalassa ja Padasjoella, joissa paikalliset vuodeosastot suljettiin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän (Phyky) toimesta. Heinola on pystynyt säilyttämään oman vuodeosastonsa eli Heinolan kaupunginsairaalan, koska Heinola tekee päätöksensä itsenäisesti.

Heinola päättää itse asioista, jotka liittyvät ikäihmisten asumispalveluihin ja muihin sosiaalitoimen palveluihin. Heinolalaiset ovatkin olleet yleensä tyytyväisiä saamiinsa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Viime aikoina lommon palveluihin on tuottanut terveyskeskuksen laboratorioaikojen huono saatavuus. Heinolan laboratoriopalveluista vastaa Taysin ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien omistama Fimlab Oy, jolle hyvinvointiyhtymä myi rahapulassaan oman aikaisemmin hyvin toimineen laboratoriotoimintansa.

Merkillistä tässä laboratoriojupakassa on, että muissa Päijät-Hämeen kunnissa Fimlabin ajanvaraukset toimivat hyvin. Heinolan tilannetta huononsi se, että Fimlab poisti Heinolasta kaksi näytteenottajaresurssia (resurssi tarkoittaa yhtä näytteenottajaa). Nyt Fimlab on luvannut palauttaa Heinolaan yhden resurssin, mutta siltikään ei päästä aikaisemmalle hyvin toimineelle tasolle.

Laboratorion näytteenoton huononeminen on esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun päätökset tehdään muualla kuin paikallisesti.

Heinolan kannalta olisikin parempi, että koko sote-uudistus joutuisi roskakoriin.

Yleisesti muutoin Heinolan sosiaali- ja terveyspuolen asiat on hoidettu hyvin ja jopa paremmin kuin valtakunnassa keskimäärin.

Sote-uudistuksen valmistelussa on hoitoa tarvitseva potilas kokonaan unohtunut. On sen sijaan keskitytty uuden hallintoportaan luomiseen terveydenhuoltoon.

Hoitoon ja lääkäriin pääsyaikoihin ei nähdäkseni ole valmistelussa kiinnitetty yhtään huomiota. Tämä on huolestuttavaa, sillä hallintobyrokratian lisääminen ei paranna hoitoon pääsyä, vaan huonontaa sitä.

Heinolan kannalta olisikin parempi, että koko sote-uudistus joutuisi roskakoriin.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, kuntavaaliehdokas (kok.).

Kommentoi