Mielipide: Sote tulee – kannattaa olla huolissaan

Mika Yli-Kaakinen

Kommentoin tähän Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäen (sd.) kirjoitusta (Heinolan Uutiset 18.2.2021) "Sote tulee – pitääkö olla huolissaan". Luettuani kirjoituksen ensimmäisen kerran verenpaineeni nousi hengenvaarallisiin lukemiin. Jos sote-uudistus on tuota, mitä Lehtimäki kuvaa, tulee olla todella huolissaan. Edesmennyt kaupungin merkkimies Timo Ihamäki kääntyisi haudassaan, jos olisi lukenut saman jutun.

Soten toteutuessa tuossa muodossaan Heinolan olisi liityttävä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään, joka on ollut kallis ja suuri virhe ensi metreistä alkaen. Sitä perustettaessa luvattiin pyhästi siihen liittyneille kunnille, että palvelut säilyvät, elleivät jopa parane. No miten on käynyt?

Kuten Lehtimäkikin totesi, vuodeosastot ajettiin alas suuresta osasta kuntia ja palveluiden saatavuus heikkeni muutenkin.

Lisäksi tämän keskittämisen seurauksena monella matkat terveydenhoitoon vaikeutuivat ja pitenivät merkittävästi. Jopa Lahdessa on pantu pienemmät terveysasemat lihoiksi. Tätä samaa ihanuutta olisi näiden suunnitelmien mukaan meillekin tarjolla jatkossa.

Meillä Heinolassa on perusterveydenhuolto toiminut aina erinomaisesti koko Suomen mittapuullakin mitattuna, hyvinvointiyhtymässä ei missään. Täällä on myös Coronarian kanssa tehdyn sopimuksen kanssa saatu monen erikoisalan polikliinisiä vastaanottoja, ja hoitoonohjaus ja -pääsy ovat olleet nopeita. Vaativammat tapaukset on luonnollisesti hoidettu keskussairaalassa.

Väestö ikääntyy meilläkin kovaa vauhtia ja siksi lähipalvelut on turvattava. Monelle huonokuntoiselle ikääntyneelle, myös nuoremmalle, kulkeminen Lahteen vaivojaan hoidattamaan ei ole niin helppoa.

On myös naiivia uskoa Lehtimäen mainitsemien palvelujen kuten vuodeosastojen säilymiseen Heinolassa.

Mitä tulee näihin paljon hehkutettuihin digipalveluihin, ne ovat nörttien ja muiden teknologiafriikkien heiniä. Näin terveydenhuollon ict-järjestelmien asiantuntijana tiedän niistä Lehtimäkeä enemmän ja ne palvelut jäävät ikääntyneiden saavuttamattomiin. Ei ole laitteita tai kykyä käyttää niitä, eivätkä ne muutenkaan ole mitään niin ihmeellisiä.

Lehtimäki mainitsee myös nämä yhtymän lukuisat liikkeenluovutukset, joista itsellänikin on kokemusta. Yhtymän ict ulkoistettiin ja se vei monen ammattilaisen terveyden, myös minun, ja jouduin jättämään rakkaan työpaikkani Fujitsun toimintatapojen takia.

Näitä ulkoistuksia on ollut monia muitakin ja kaikesta on seurannut vain kaaosta. Tiedän, että sairaalan muu henkilökuntakin alkaa olla varsin loppu tähän menoon. Ei siis ole mikään ihme, että yhtymällä on rekrytointiongelmia.

Iso ongelma on hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritys Harjun terveys. Siinä Mehiläinen enemmistöosakkaana vie ja kerää rahat ja yhtymä vikisee. Mehiläinen on saanut myös kymmenillä miljoonilla remontoidun Lahden kaupunginsairaalan laitteineen veloituksetta käyttöönsä.

Samoin kävisi epäilemättä jonkin ajan kuluttua meidän remontoidussa ja toimivassa terveyskeskuksessamme. On myös naiivia uskoa Lehtimäen mainitsemien palvelujen kuten vuodeosastojen säilymiseen Heinolassa. Tässä on vain tarkoitus keskittää kaikki ja saada rahaa ahneen pörssiyhtiön pohjattomaan kitaan.

Ei siis ole ihme, että Mehiläinen on hehkuttanut tätä 700 miljoonan diiliä Talouselämässä ja muissa julkaisuissa. Eihän se ole tyhmä, joka pyytää, vaan se joka maksaa.

Ihmettelen myös Lehtimäen roolia tässä hehkutuksessa, kun hän toimii täällä hallituksen puheenjohtajana sekä on yhtymän palkkalistoilla. Lehtimäen maalaamaa maakunta-sotea emme halua, eli se on jotenkin kaadettava eduskunnassa, koska se on yhtä vastenmielinen kuin Sipilän hallituksen sote-yritys.

Kommentoi