Heinolan vuodeosastot ovat uhattuina sote-uudistuksessa

Fuat Wafin

Kirsi Lehtimäki vastasi 26.2 muun muassa allekirjoittaneen sote-uudistusta koskevaan kirjoitukseen Itä-Hämeessä 25.2

Hän maalailee vireillä olevasta sote-uudistuksesta ruusuisia tulevaisuudenkuvia – kaikki järjestyy hyvin eikä ole syytä mihinkään huoleen, ja kaikki muuttuu Heinolassa parempaan suuntaan.

Kun tarkastelee, mitä ympäristössä on tapahtunut rustattaessa isoa Päijät-Hämeen sote-yhtymää, niin on syytä huoleen.

Ympäristökunnissa tapahtuneet vuodeosastojen ja pienten terveysasemien lakkauttamiseksi ovat tapahtuneita tosiasioita eivätkä fiktiota.

Näen kuitenkin tärkeäksi nostaa esiin tapahtuneet tosiasiat. Heinolan sairaalan vuodeosaston säilyminen ei ole kiveen hakattu soten toteuduttua, vaikka kuinka toista väittäisi. Pelkkä toivominen ei riitä.

Nyt jopa Tampereella on herännyt huoli siitä, että laajaa arvostusta nauttivat tekonivelsairaala Coxa ja Sydänsairaala ovat sote-uudistuksen pyörteissä joutumassa lopetusuhan alle ( Aamulehti 20.2.) huolimatta siitä, että hoitoon pääsy on nopeutunut, potilastyytyväisyys ja tuottavuus on parantunut.

Näin silloin kun ideologia asetetaan tosiasioiden edelle. Sosialismi ei koskaan ole tuottanut hyvää missään.

Heinolan tällä hetkellä hyvän palvelutason esiin tuomisella en ole tarkoittanut, etteikö uusia palvelumuotoja tarvittaisi ikääntyvän väestönosan kasvaessa. Ne on kuitenkin sovitettava sen verran helppokäyttöisiksi, ettei niiden käyttämiseen tarvita tietokonefriikin taitoja.

Ja lopuksi, mikään ei korvaa potilas-lääkärisuhteessa elävää kontaktia potilaan ja lääkärin välillä.

Kirjoittaja on lääketieteen lisensiaatti, kuntavaaliehdokas (kok.).

Kommentoi