Mielipide: Heinola on meidän yhteinen kaupunkimme – kaikilla tulisi olla oikeus ja mahdollisuus tulla kuulluksi itseään koskevissa yhteisissä asioissa

Sanna Karppinen

Kirjoitin mielipidepalstalla (IH 9.2.), että on löydettävä sellaisia tapoja, joilla lasten ja nuorten ääni kuuluu nykyistä paremmin, kun päätetään heihin vaikuttavista asioista. Ja, että kuulemistapojen pitää olla aidosti lapsi- ja nuorisolähtöisiä, jotta ääni saadaan kuuluville.

Positiivista palautetta on tullut uskomattoman paljon. Se kertoo siitä, että lapsia ja nuoria arvostetaan, halutaan hyvää ja halutaan parantaa. Mutta tekstaripalstalla on nähty muutakin viestiä, esimerkiksi, että toivottavasti koko Parempi Heinola ei ole samoilla linjoilla. Joku kysyi, että kun tällä tavalla lapsia ja nuoria hyysätään, niin eikö vanhuksilla ole mitään ihmisarvoa.

Ensinnäkin, vaikka kyse on yksittäisistä pahan olon purkauksista, on tosi ikävää, että nuoret ja lapset joutuvat näitä halveksuvia kommentteja lehdestä lukemaan. Toiseksi, millä logiikalla jonkun mielipiteen kuuleminen on joltain toiselta pois? Mikä vuoropuhelussa ja osallistamisessa pelottaa?

Myöskään vanhusten ääni ei kuulu päätöksiä tehdessä parhaalla mahdollisella tavalla. Tai minkään muunkaan ikäryhmän. Poliittisessa päätöksenteossa kuulemistavat ovat ensisijaisesti hallinnon rattaisiin sopivia. Nykyisiä tapoja ei silti pidä poistaa, vaan niitä on parannettava ja niiden lisäksi pitää kehittää uusia. Vuoropuhelu ei saa olla kiinni ihmisen omasta kyvystä osallistua. Tai siitä, että haluaako ryhtyä kuntapoliitikoksi.

Erityisesti pitää huolehtia sellaisten äänien kuuntelemisesta, joilla ei ole mahdollisuuksia tai edellytyksiä osallistua julkiseen keskusteluun. Tai sellaisten, jotka eivät voi tai koe tärkeäksi äänestää.

Ihmisillä on halua vaikuttaa itseään koskeviin asioihin iästä riippumatta. Esimerkiksi tällä palstalla tai somekeskusteluissa on paljon asiantuntevia mielipiteitä ja kirjoituksia laidasta laitaan ympäri vuoden, muulloinkin kuin vaalien aikaan.

Vuoropuhelu ei saa olla kiinni ihmisen omasta kyvystä osallistua. Tai siitä, haluaako ryhtyä kuntapoliitikoksi.

Suurin osa ei kuitenkaan kirjoita mielipidettään koskaan lehteen, eivätkä kaikki halua tai voi osallistua paikallispolitiikkaan. Silti kaikilla tulisi olla oikeus ja mahdollisuus tulla kuulluksi itseään koskevissa yhteisissä asioissa.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (PaHe).

Kommentoi