Lukijalta: Ilmaston muutosta ei saada kuriin lihantuotannon lopettamisella, vaan väkiluvun kasvua rajoittamalla.

Miina Kuusimo-Rinne Maatalousyrittäjä

S. Simpanen, A. Joutsijärvi, T. Kuusela, R. Riihijärvi ja minä: me olemme kaikki kirjoittaneet tehomaataloudesta.

Vastaan asiaan hieman laajemmin, koska meillä on kuitenkin yhteinen päämäärä, eli pelastaa maapallo, ihmiset ja eläimet tuholta. Ongelma on globaali ja koskettaa siten meitä jokaista.

Ei meidän tarvitse syyllistää ketään. On uskallettava sanoa, että meitä ihmisiä on liikaa, tällä planeetalla 8,7 miljardia ja väkiluku kasvaa vuodessa yli 80 miljoonaa.

Nisäkkäistä jyrsijöitä on maailmalla kaikkein eniten ja yksittäisistä lajeista seuraavaksi tulee ihminen.

Ihmisravinnoksi tarkoitettujen kasvisten tuhon aiheuttaja on juuri jyrsijä, ja tulee muistaa myös vaeltajaheinäsirkat, jotka tuhoavat kaiken vihreän mikä eteen tulee. Myös linnut saavat aikaan valtavat tuhot.

Miten voidaan kuvitella, että ainoastaan kasvisruoalla pystytään elättämään tämä ihmismäärä, kun ihminen on todella voimaton näiden tuhoa tuottavien eläinten edessä?

Tilakoon suurentaminen on ollut ainoa vaihtoehto jatkaa maataloutta.

Maassamme alkoi 1960-luvun jälkeen suuri rakennemuutos, jonka seurauksena Suomen elintaso nousi kansainvälisestikin vertailtuna korkealle tasolle. Siihen asti maa eli pitkälle luontaistalouden turvin, mikä on sinänsä ihailtavaa.

Maatalous, jos mikä on kokenut valtavat muutokset. Meidänkin maito-lihatila vastaa noin kolmeakymmentä 1960-70 luvun karjatilaa.

Tilakoon suurentaminen on ollut ainoa vaihtoehto jatkaa maataloutta. Uskallan väittää, että määrätietoisella jalostuksella ja uusilla siemennystekniikoilla on saatu rehunkäytön hyötysuhde paremmaksi. Maankäytön suunnittelulla olemme pystyneet painamaan hiilijalanjäljen alemmaksi kuin mitä se olisi niillä 30 yksittäisellä pientilalla.

Millainen paratiisi luonto todellisuudessa naudalle on? Saaliseläimenä nauta elää luonnossa jatkuvassa kuolemanpelossa. Kohdatessa peto ei aina edes heti tapa vaan jättää kitumaan saadakseen hyvälaatuisen aterian vielä huomenissa.

Kukaan ei lievitä kipua tapaturman sattuessa tai auta poikimavaikeuksia, vaan edessä on kiduttava kuolema nääntymällä. En siis koe huonoa omaatuntoa antaessani vassulle ”elämän eliksiiriä”, ternimaitoa.

Luonnon monimuotoisuuden tai hakamaiden säilyminen ei ole viljelijän ahneutta, sillä eipä niitä muut voi ennallistaa kuin eläimet.

Ilmasto on muuttunut lukuisia kertoja maapallolla vuosituhansien ajan ja samanlaisia merkkejä on nähtävillä nytkin. Ongelma ei ratkea jalostuksen ja lihantuotannon lopettamisella, vaan ainoa kestävä tie on saada väkiluvun kasvu aisoihin.

Viljelijät rakastavat työtänsä ja tekevät sitä moraalia ja eettisiä perusarvoja noudattaen kaikkien annettujen ehtojen mukaisesti.

Harjoitamme lain sallimaa ammattia. Nämä säädökset eivät ole itsemme laatimia vaan poliitikkojen antamia ohjeita, joista viime kädessä kansanedustajat vastaavat.

Tosin nyt näyttää kunnallispolitiikkaan pyrkivä syyllistävän meitä maanviljelijä- äänestäjiä siitä, että noudatamme poliitikkojen antamia ohjeita.

Onnea ja menestystä vaalitöihinne!

Tehotuotantoa voi seurata vaikkapa maalaisjärki.fi -youtube-kanavalta.

Kommentoi