Lukijalta: Heinolaan ei tarvita luontopolkua märkään rantakaislikkoon

Sakari Siltala

Itä-Hämeen pääkirjoitus 2.3. "Muuttumattomuus on mahdoton toive" ei ollut rakentava. Se vaikutti kovasti tilatulta juuri nyt, kun kaupunkilaiset ovat oikeasti heränneet miettimään millaisiin kohteisiin heidän veroeurojansa käytetään.

Vielä provosoivampi oli sen alla oleva ironinen Torin laidalta-kirjoitus "Kaupunkisuunnittelun uudet tuulet", jossa kaupunkilaisia ja heidän mielipiteitään suorastaan laitettiin alta lipan.

Ainakaan tällainen asenne ei rakenna Heinolassa me-henkeä.

Heinolan hallinnossa teknisellä lautakunnalla on päätäntävalta taloudellisesti varsin mittavissakin projekteissa.

Kiitän lautakuntaa sen itsenäisestä ja rohkeasta päätöksestä hylätä osio Penikkasaaren ja Muikkuapajalahden puistosuunnitelmasta. Se koski sillan rakentamista ja sen jatkeeksi suunniteltua polkua rantakaislikossa sekä myös Roopenkadun rantapolkua.

Päätöksessä otettiin oikeasti huomioon, kuten kaupungin taholta oli luvattu, lähialueen asukkaiden huomautuksissa, muistutuksissa ja keskusteluissa esittämät näkemykset.

Kaupunki säästää suuren summan rahaa, kun Muikkuapajapuiston silta ja luontopolku jätetään kokonaan toteuttamatta.

Huolemme luontoarvojen tuhoamisesta ja monista muista ongelmista, joita suunnitelman toteuttaminen toisi tullessaan alueellamme, ovat todella oleellisia ja merkityksellisiä.

Asian jatkokäsittelyn suhteen nousee monia kysymyksiä. Miksi selkeästi päätetty ja huolelliseen harkintaan perustuva päätös halutaan avata ja ottaa uuteen käsittelyyn hallituksessa?

Annetaanko pitkään kaupungille veroja maksaneiden ihmisten mielipiteille sittenkään mitään arvoa heitä koskevissa asioissa, vai viedäänkö voimakkaita ristiriitojakin aiheuttavat suunnitelmat ylimielisesti loppuun asti?

On liian helppoa jättää sivuun lähialueen asukkaiden todellinen huoli ja tehdä päätöksiä kohteista, jotka eivät mitenkään kohdistu omaan lähiympäristöön.

Suunnitelman täysin turhaan osioon kaupunki joutuisi laittamaan omaa, Heinolan veronmaksajilta perittyä, rahaa kymmeniätuhansia euroja, jopa enemmänkin.

On naiivia väittää, että kaupunki menettää rahaa, jos se jättää vastaanottamatta ehdollisesti (luontoselvitykset vielä tekemättä) luvattua avustusta.

Tosiasia kuitenkin on, että kaupunki säästää suuren summan rahaa, kun Muikkuapajapuiston silta ja märkään rantakaislikkoon suunniteltu leveä luontopolku jätetään kokonaan toteuttamatta.

Järkevämpää olisi käyttää tämäkin raha tukemalla nuoria omaehtoiseen ja vastuulliseen yrittämiseen upeassa kaupungissamme.

Heinolassa, myös Jyrängön kaupunginosassa, on lukuisia upeita luontoreittejä. Itsellenikin ne ovat tärkeitä ja rakkaaksi tulleita luontokohteita. Järkevintä on pitää nämä reitit hyvässä kunnossa ja satsata niihin.

Näytetään esimerkillämme, että kunnioitamme toistemme mielipiteitä ja rakennetaan yhdessä Heinolasta kaikille asukkaille viihtyisä kaupunki.

Kommentoi