Lukijalta: Vapaaehtoistyöstä mielekästä tekemistä ja uusia tuttavia

Tuula Korhonen Tuttiksen vapaaehtoinen

Haluan vapaaehtoistyöntekijänä hieman valottaa Jyränkölän setlementin vapaaehtoistoimintaa.

Tämä korona-aika on verottanut myös meidän porukkaamme. Tällä hetkellä meitä on 110 henkilöä, iältään 63-79 vuotiaita. Saattohoitoringissä heistä on 19.

Vapaaehtoiset voivat toimia ulkoilu- ja juttuseurana, asiointiapuna, kulttuurikummina, ryhmänohjaajana, saattohoidon vapaaehtoisena, tapahtuma-avustajana (esim. palvelutaloissa), Kämmenen elintarvikejakelussa ja digivälittäjinä, jotka ovat vertaisohjaajia erilaisissa esim. puhelimeen, tietokoneeseen ja internetin käyttöön liittyvissä ongelmissa.

Emme ole asiantuntijoita, mutta jonkinlaista apua pystymme antamaan tai ohjaamaan eteenpäin, jos omat taidot eivät riitä.

Paljon vapaaehtoistyöhön liittyviä pyyntöjä tulee mm. kotihoidolta ja myös etsivän vanhustyön kautta, joka myös on osa Jyränkölän toimintaa.

Saattohoidon vapaaehtoinen toimii läsnäolijana osallistumatta hoitotyöhön. Voimme lukea, laulaa, soittaa musiikkia, kostuttaa huulia, pyyhkiä hikeä ja näin helpottaa asiakkaan oloa tai vain pitää kädestä kiinni ja olla vierellä.

Ilmoitamme hoitajalle asiakkaan voinnissa tapahtuvista muutoksista. Voimme myös pyydettäessä olla paikalla omaisen tukena.

Kun lääkäri on tehnyt saattohoitopäätöksen, hoitaja kertoo omaisille mahdollisuudesta käyttää vapaaehtoisia apuna. Jos omaisia ei ole, päätöksen tekee henkilökunta.

Oma työni vapaaehtoisena alkoi syksyllä 2015, pienen empimisen jälkeen kun mietin, että onko minusta siihen tehtävään.

Alusta asti oli selvää, että halusin saattohoitorinkiin mukaan. Syynä oli, että puolisoni menehtyi ärhäkkään syöpään sairastettuaan pari kuukautta. Hänen kaksi viimeistä viikkoaan olin yötä päivää hänen kanssaan kaupunginsairaalan osasto 11B:llä. Sen lisäksi on ollut monenlaisia tehtäviä ulkoiluttajana, tapahtuma-avustajana, ryhmänvetäjänä, digivälittäjänä ym.

Jyränkölän Tuttis eli entinen Tuttavantupa on vuonna 1992 perustettu keskustan kohtaamispaikka. Tykkään työstäni ja olen viihtynyt Tuttiksen porukoissa.

Vapaaehtoistyön kautta olen saanut mielekästä tekemistä ja uusia ystäviä. Lisäksi se on tuonut eteen monenlaisia haasteita ja kynnyksiä ylitettäväksi.

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen, että lähdin mukaan tähän toimintaan. Voin suositella kaikille, jos vähänkään tuntuu että voisi lähteä mukaan.

Koulutuksetkin varmaan alkavat taas kun päästään tästä koronasta yli.

Kommentoi