Lukijalta: Talouden sopeuttaminen – totta vai pelkkää vaalipuhetta?

Ari Yli-Teevahainen Kuntavaaliehdokas (kok.)

Taitaa jokainen puolue ja lähes jokainen ehdokas, ilmoittaa yhdeksi vaaliteemaksi talouden. Hyvä niin, sillä se onkin varmaan eräs tärkeimmistä asioista kaupungillemme – nyt ja varsinkin seuraavina vuosina.

Mutta onko taloudesta huolehtiminen kuitenkin vain puolueiden ja ehdokkaiden sananhelinää eikä välttämättä todellisia tekoja?

Näyttää aika uskottavalta ja jopa hienoa kertoa vaalijulisteessa, miten kaupungin talous on juuri minun sydämeni asia.

Mutta kuten tiedämme, talouden tehostamispäätökset eivät juuri koskaan ole mukavia asioita, eikä muutenkaan usein helppoja. Joten onko ehdokas kuitenkaan täysillä mukana haasteessa?

Varsinkin kun vaalien alla äänien kalastaminen ikävillä julistuksilla ei ole kovin hyvä keino.

Kun sitten talouden sopeuttamispäätökset lopulta tulevat valtuutetuille eteen käsiteltäviksi, ollaankin ehdottomasti toimenpiteitä vastaan.

Perusteluina on, että kaupungin talous kyllä kestää juuri nämä kustannukset – otetaan ne säästöt sitten jostain muualta.

Perusteluina on, että kaupungin talous kyllä kestää juuri nämä kustannukset – otetaan ne säästöt sitten jostain muualta.

Loppupelissä on mukavampi joka kerta valita hyvän jakaminen kuin tehdä ikäviä leikkauksia ja säästöjä, kuten vaikkapa jakaa kuuluisia vappusatasia. Ja näin sama toiminta jatkuu vuodesta toiseen.

Heinolassa eräänä hyvänä, tai ikävänä, esimerkkinä oli Lusin koulu. Muutamat ehdokkaat ja valtuutetut ovat edelleen sitä mieltä, että päätös koulun rakentamisesta on täysin oikea ja perusteltu, vaikka kouluun tulisi vain neljä oppilasta.

Eräs valtuutettu julisti kuulemma äänestyksessä ”vaikka sinne tulisi vain yksi lapsi, niin koulu rakennetaan”.

Vaikka pitääkin puolustaa omaa kylää, niin kyllä jokaisen äänestäjän pitää miettiä kannattaako äänestää ehdokasta, joka tiukassa taloustilanteessa on laittamassa satoja tuhansia euroja hankkeeseen, joka ei ole kaupungin yleisen edun, eikä oikein kenenkään muunkaan etujen mukaista.

Jokainen turha euro on poissa jostain tärkeästä kohteesta, vaikkapa toisten koulujen budjeteista.

Mielestäni hyvä aloitus lähteä yhteisiin taloustalkoisiin olisi ollut valtuuston koon pienentäminen vastaamaan Heinolan nykyistä asukaslukua.

Säästö ei olisi ollut hirmuisen suuri, ainakaan sillä ei olisi ollut kaupungin talouteen vaikutusta, mutta se olisi ollut hyvä ja moraalisesti oikea osoitus valtuutetuilta, että nyt lähdetään kerrankin tekemään yhdessä talouden tehostamispäätöksiä – vaikka vain euro kerralla.

Mutta ei, taas joidenkin mielestä säästö joko liian pieni tai poliittisesti juuri heille tämä säästökohde ei kelpaa. Syynä kuulemma demokratian kaventuminen.

Mutta haluaisin kysyä, miksi demokratia kaventuisi Heinolassa mutta ei muualla, jossa suhdeluku on huomattavasti pienempi? Ja näin sitten jatketaan väkilukuun suhteutettuna ylisuurella valtuustolla ilman säästöjä.

Miksi sitten talouden tasapainottaminen on niin tärkeää myös käytännössä?

Kuten tiedämme ja olemme saaneet lukea eräiden henkilöiden lehtikirjoituksista ja muista foorumeista, Heinola joutuu ylisuurten investointien ja vähenevien verotulojen vuoksi vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen lähivuosina.

Se, oliko kaikki investoinnit tarpeellisia tai kokoluokka oikea, ei enää merkitse tässä keskustelussa mitään. Ne päätökset on nyt tehty ja niiden kanssa eletään.

Mutta nyt pitää aloittaa näiden päätösten aiheuttamien haasteiden kanssa eläminen, ja se tarkoittaa tiukkoja aikoja ja myös epämiellyttäviä päätöksiä.

Toki monet näkevät kuntien tilanteen kohtuullisen hyvänä juuri nyt, johtuen valtion koronatuesta, mutta se oli kertaluontoinen ja ylisuuri kompensaatio. Se ei muuttanut, poistanut tai pienentänyt Heinolan haasteita, vaan haasteet ovat edelleen edessä ja tulevat eteen hyvin nopeasti.

Joten valtuutettujen on ikävä kyllä kyettävä lopulta tekemään niitä todellisia talouden sopeuttamispäätöksiä.

Mitä ne sitten voisivat olla? Jokaisen äänestäjän kannattaa pitää tätä asiaa yhtenä tärkeimmistä teemoista vaaleissa ja kysyä omalta ehdokkaaltaan, miten hän omilla päätöksillään haluaisi osallistua talouden sopeuttamistoimiin.

Tilannetta helpottaa, jos saamme lisää työpaikkoja ja veronmaksajia Heinolaan, mutta ne tapahtuvat hitaasti ja niiden realisoituminen on kuitenkin aina hyvin epävarmaa. Niiden varaan ei kannata pelkästään kaupungin talouden pelastusta tehdä.

Toki meidän on luotava yrityksille erittäin suotuisat edellytykset tulla Heinolaan ja pitää tätä asiaa erittäin tärkeänä pitkän aikavälin tavoitteena. Mutta tämäkään ei poissulje tarvetta talouden sopeuttamiselle.

Jos puolueen poliittinen agenda on jatkossakin estää rohkeat sopeuttamiskeinot, on toki vaihtoehtona veronkorotuksen tie.

Onko se hyvä vai ei, voi kukin itse päättää. Hyvää siinä olisi se, että sitten on osalla porukasta jälleen kerran mahdollista jakaa hetken vappusatasia.

Kommentoi