Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mielipide | Kaupungin hankintatoimi tukemaan Heinolan elinvoimaa – tämä onnistuu parhaiten hankintaosaamista kehittämällä

Yksi Heinolan hyväksymän strategian tärkeimmistä asioista on kaupungin elinvoiman kasvattaminen. Tämä onkin aivan erityisen tärkeätä. Näin saadaan kaupungille tuloja ja luodaan työpaikkoja.

Kaupunki tekee aivan merkittävän määrän hankintoja. Siksi onkin tärkeää, että tämä raha jäisi pyörimään Heinolaan. On kuitenkin valitettavasti todettava, että hankinnat valuvat Heinolan ulkopuolelle.

Tietenkin sanotaan, että tämä tehdään hankintalain takia, mutta se ei ole aivan totta. Oikealla hankintaosaamisella on mahdollista saada euroja paremmin pysymään Heinolassa, jos vain tahtoa siihen riittää.

Oikein hoidetulla hankinnalla saadaan hankinnat palvelemaan kaupungin oman elinvoiman kehittymistä. Se tuo kaupungille tuloja ja työpaikkoja, mutta myös ylläpitää kaupunkilaisille tärkeää palvelurakennetta.

Moni hankinta on osaamattomuuden takia valunut kaupungin ulkopuolelle. Markkinavuoropuhelu tuntuu unohtuvan monissa kaupungin hankinnoissa, myös suurharkinnoissa.

Erityisen huonona esimerkkinä on, kun Heinola on lähtenyt koko Päijät-Hämeen mittaisiin keskitettyihin hankintoihin. Esimerkiksi sote-hankinnoissa eivät pienet heinolalaiset yrittäjät ole voineet jättää tarjousta ollenkaan, kun voimavarat eivät ole riittäneet koko Päijät-Hämeelle tarjottaviin palveluihin. Näin nämä hankinnat ovat menneet Lahteen tai Hollolaan.

Jos Heinola olisi itse kilpailuttanut omat hankintansa, olisi heinolalaisillakin yrityksillä ollut mahdollisuus voittaa hankintakilpailu.

Jos Heinola olisi itse kilpailuttanut omat hankintansa, olisi heinolalaisillakin yrityksillä ollut mahdollisuus voittaa hankintakilpailu. Tämä olisi tukenut Heinolan elinvoimaa.

Viime viikolla teimmekin valtuustoaloitteen, jossa esitimme, kaupunki nykyistä päättäväisemmin hankintoja tehdessään ottaa huomioon paikallisen elinvoiman kehittämisen. Tämä onnistuu parhaiten hankintaosaamista kehittämällä.

Kaupungin tulee olla tarkkana myös siinä, että heinolalaisia yrityksiä ja asukkaita kohdellaan oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti kaupungin päätöksissä muun muassa tontteja myydessä ja vuokratessa.

Kaupungin pitää myös ottaa huomioon yritysten toimintamahdollisuudet esimerkiksi katuja saneerattaessa. Katuremontit tulee tehdä joutuisasti ja ajoittaa ne siten, että yrityksille aiheutuva haitta minimoidaan.

Keskustan kauppojen ja palvelujen turvaaminen on asukkaille ensiarvoisen tärkeää. Keskusta on kaupungin sydän, josta elinvoima kumpuaa koko kaupunkiin. Ilman elinvoimaista keskustaa ei ole kaupunkiakaan.

Timo Erkkilä, Juha Tähkänen Kirjoittajat ovat Heinolan kaupunginvaltuutettuja ja kuntavaaliehdokkaita (kok.).