Mielipide | Sinä päätät, kuka ja miten Heinolassa päätetään

Jokainen äänestäjä vaikuttaa äänestyspäätöksellään, millaisia päättäjiä kuntaan valitaan. Usein oletetaan, että kuntalainen voi vaikuttaa vain oman kunnan asioihin.

Jokainen äänestäjä voi myös aktivisuudellaan vaikuttaa, mitä Suomen hallituksessa tai EU:ssa päätetään. Monet valtuutetut toimivat lisäksi ylikunnallisissa tehtävissä.

Itse olen myös maakuntavaltuustossa, jossa päätetään koko Päijät-Hämeen asioista.

Nykyinen Suomen hallitus suunnittelee koronan torjumista liikkumisrajoituksilla joillakin alueilla. Harkinnassa on, että ruokakauppaan, apteekkiin ja viinakauppaan pitää päästä, vaikka alkoholin liialliseen käyttöön kuolee vuosittain huomattavasti enemmän kuin koronaan ja se aiheuttaa paljon järjestyshäiriöitä.

Rautakauppaankaan ei voisi mennä kattilaa ostamaan, mutta alkoholin saantia hallitus pitää tarpeellisena.

EU:n perussopimuksessa sanotaan, että jokaisen valtion tulee vastata omista veloistaan. Silti nykyinen hallitus haluaa maksaa 6,6 miljardia euroa EU:n elpymisrahastoon, jolla maksetaan huonosti hoidettujen valtioiden velkoja. Maalaisjärjen mukaan tuo 6,6 miljardia olisi tarpeellisempi käyttää Suomen yhteiskunnan elvyttämiseen.

Valtuustokauden päätöksissä on liian paljon ”mustia aukkoja”.

Saamme elää onnellisten kansalaisten Suomessa ja hyvässä Heinolassa. Silti valtuustokauden päätöksissä on liian paljon ”mustia aukkoja”.

Kiistellyissä koulujen rakentamisissa olisi pitänyt kuunnella Lusin, Kirkonkylän, Tommolan, Vierumäen ja Jyrängön asukkaita, opettajia ja oppilaita.

Kuitenkin ”isojen poikien” ylivallalla, jota sanotaan demokratiaksi, ollaan lakkauttamassa nuo edellä mainitut viisi koulua, yksi kerrallaan. Tämä kuitenkin kielletään julkisuudessa.

Tällainen ei voi olla lasten eikä kaupunginosien etu, mutta säästöihin vedoten lasten etu on ohitettu. Jokainen tietää, että ilman koulua, kylä tai kaupunginosa kuihtuu ja se on vahingoksi koko kunnalle.

Lapsikin käsittää, että jos rakennetaan kaksi ylisuurta koulua, johon pian kaikki ala-asteen oppilaat sopivat, toiset viisi koulua lakkaavat. Valtuusto päätti myös, että yksi koulu rakennetaan puusta. Se olisi ollut ilmastoteko, mutta tämänkin päätöksen yli käveltiin.

Totuutta on säästelty, kikkailua harrastettu ja lupauksia on peruttu, vaikka oikeudenmukaisuus tulisi olla kaikissa päätöksissä.

Epämiellyttäviä päätöksiä syntyy ja monet asiat ”huutavat” selkeästi anteeksi pyytämistä ja sen jälkeen anteeksi antamista. Se sulattaisi vihamielisyyttä, jota on syntynyt täysin aiheellisesti.

Silti katkeruuden ja anteeksiantamattomuuden vankilaan ei saisi jäädä. Tästä kertoo meille pääsiäisen sanoma. Rikkeitä olemme tehneet, mutta ne on sovitettu ja anteeksiannettu

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (kd.) Heinolasta.